Lær å dyrke kjøkkenhage på hytta i fjellet . Tirsdag 9 Juli i Valdres

Anja Løkken flytter fra bygda til fjells når forsommeren kommer - her på 850 moh dyrker hun alt hun trenger av grønnsaker og poteter til seg og familien. Ikke vanskelig, sier Anja, men det er noen små triks. Foto: Anders Nordrum

Ønsker du deg kjøkkenhage på hytta - da skal du vite at det er fullt mulig. For selv om fjellet har et helt annet klima og en kortere vekstsesong enn du har hjemme i lavlandet, slipper du på 800 - 1000 moh unna mange andre problemer. Med enkle grep kan utfordringer som frost, beitedyr og vind løses, dermed er hyttelivet en glad, nyttig og smaksrik hobby rikere.

Der ingen skulle tro - at noe kunne gro!

På samme måte som vertskapet for kursdagen, Marit og Jørn Utheim, på ærverdige Nythun 875 moh i Valdres, inntil for få år siden helt hadde utelukket muligheten for noen gang å dyrke til egen restaurant så høyt til fjells, tenker de fleste av oss at dyrking av grønnsaker og poteter på hytta er en lite realistisk greie. Men det motsatte er tilfelle, for kvadratmeterne du har rundt hytta er dyrkings-unike, og innbyr til store, smakfulle og gode avlinger av poteter og grønnsaker - høyt hevet over de fleste sykdommer og skadeinsekter som plager kjøkkenhagen i lavlandet. Derfor dyrker stadig flere på hytta i fjellet og opplever med det at ferien får enda flere bein å gå på.

Fred og Mona Andersson med sine 200 Valdres-hvitløk på hytta 820 moh i Tisleidalen inn mot Golsfjellet. De begynte i det små for 8-9 år siden og etterpå har det bare blitt mer og mer og mer…… Foto: Anders Nordrum

Dette lærer du på kurset

  • Vi studerer og blir kjent med grønnsakene og potetene som dyrkes på Nythun - de samme som du kan dyrke på hytta di

  • Utfordringene med å dyrke opp mot 1000 moh

  • Hvor kan du best plassere grønnsakene på din hyttetomt?

  • Vi skal med stedegen jord og lokale ressurser bygge et dyrkingsbed på Nythun for neste sommer, på samme måte som du har mulighet til å gjøre rundt egen hytte

  • Hvordan du enkelt kan skjerme grønnsaker og poteter mot frost, elg, beitedyr og hare.

Marit Utheim på Nythun byr på egen avling til gjestene. Foto Avisa Valdres

Anders, Jørn og Marit ved løk- og grønnkålsengene på Nythun

Kursholdere

Barbro og Anders Nordrum har mange års egen erfaring med dyrking i fjellet - og som veiledere for andre som vil dyrke på hytta. Anders er gartner og pedagog, med bla 22 år som gartnerfaglærer. Barbro og Anders har sammen med sin eldste datter Maria, skrevet boka “Beredskapshagen - slik får du mat ut av plenen”.

Johan Fredrik Arntzen dyrker grønnsaker og poteter mellom kjerringris og fjelleiner på hytta 940 moh ved Syndin.

Dagsplan

Kl 10.00 Oppmøte, registrering, kaffe og mingling

Hagevandring med undervisning

Kl 13.00 - 14.00 Lunsj

Praktisk bygging av dyrkingsbed, jordforbedring og gjødsling

Kl 16.00 Kurset er ferdig

Dyrkingsbed kan alle enkelt lage av det de finner rundt hytta, som her hos Hilde og Gill Meretz 800 moh i Valdres.

Påmelding

Dagskurset koster kr 990. Påmelding gjør du ved å sende en epost til post@datsja,no. Når du får svar om plass, bekrefter du ved å betale kr 490 i kursavgift. Ved ankomst til Nythun 9. juli betaler du 500,- for mat og lokaler. Kurs, mat og lokaler er en samlet pakke, det er derfor ikke mulig å kjøpe bare kurset.

Ole Håkon Kopperud høster hvitløk på hytta 900 moh ved Flyendammen. Foran en stor stein blir det et godt varmemagasin. Foto Ole Håkon Kopperud

Og husk !