Den gode drivhuseffekten - for alle lommebøker til alle tider
Om energien fra solstrålene fanges inne av akryl, polykarbonat, plast eller glass - så blir virkningen nøyaktig den samme. For plantene er det likegyldig hvordan huset ser ut - og i et beredskapsperspektiv er det kun virkningen som teller.
Når jeg bare får råd til et drivhus, da…….
Det er ganske naturlig og høyst menneskelig å la seg prege av moter og markedskrefter, også når det gjelder valg av drivhus. I Norge vil de fleste av oss kanskje gå inn i et hagesenter eller på nettet og se på hvilke typer, kvaliteter og priser som er å oppdrive, eller vi gjør et søk på FINN.no for å se om vi finner noe pent brukt til salgs.
Selv har vi akkurat kjøpt nytt og er fornøyd med det - men fornøyd er vi også med det gamle som kun er satt opp av brukte materialer. Denne artikkelen er ikke et “for eller imot nye dyre drivhus”, den er kun skrevet for å peke på mulighetene som finnes - helt uavhengig av om man vil legge mye eller lite penger i det. Et godt drivhus for plantene avspeiles ikke i hvor dyrt det var i innkjøp, men i hvor det er plassert i forhold til lys og hvordan det kan luftes.
Gjøre det helt selv
Som med så mye annet, lar vi oss også med drivhus fascinere av mange østeuropeeres oppfinnsomme løsninger. Men også her i landet trenger vi ikke gå mange ti-årene tilbake i tid før vi finner noe av den samme nøkterne og kreative byggestilen, der formen på veksthuset i stor grad ble bestemt ut fra hva slags vinduer som skulle byttet ut på bolig huset eller i andre bygninger som skulle renoveres.
Tar vi turen innom en moderne avfallsplass, vil vi se at alle vinduer samles på et sted og at holdningen hos de ansatte ofte er at de ser det som positivt når ting blir gjenbrukt.
Er man på pletten ved store ombygginger av feks butikk eller industrilokaler, kan man ofte være heldig og sikre seg store gode vinduer med god isolasjonsverdi.
Ofte kan en kombinasjon av faste vegger og gamle vinduer gjøre nytten om det skorter på glassruter. Her er taket dekket med transparente bølgeplastplater.
Reisverk og plater
Vida Timinskiene fra Litauen og mannen hennes bor på 600moh i Vang i Valdres. De kjøpt inn polykarbonat plater fra det norske firmaet LOG og bygde huset etter størrelsen på platene . For dem ble det både en rimelig, robust og god løsning
Byggesett
Det finnes et hav av ulike veksthus typer for småhager. Ofte er det aluminiums profiler som reisverk og glass eller polykarbonat som transparent kledning. Samtidig er det viktig å være klar over at det finnes rimeligere og ofte større utgaver som er kledd med seig UV-bestandig plast med svært lang levetid.
Selv har vi bygget et buet russisk drivhus som forhandles via det skandinaviske firmaet Dancover. Her er konstruksjonen galvanisert stål og polykarbonatplater. Huset var svært tidkrevende å bygge og det forutsetter at byggeveilederen blir fulgt tett under hele prosessen.
Går du inn på nettet å søker på drivhus/veksthus, vil det som nevnt dukke opp et hav av varianter og tilbud, med mye bra for en hver smak. Kvaliteten er selvfølgelig noe varierende og det kan være lurt å høre litt med andre om hvor de har kjøpte og hvor fornøyd de egentlig er - før du legger for mye penger i handelen. Viktig er det også å forhøre seg om konstruksjoner er enkel og rask og manualen/byggeveiledningen er lettfattelig - eller om det hele ble litt for komplisert og tidkrevende. Noen byggesett forutsette at minst to personer er med i flere dager (ja uker), uten at dette ble informert om fra produsent/selger.
Bilder til inspirasjon
Under deler vi noen bilder til inspirasjon. Ønsket er at ingen blir sittende fast i tanken om at man skal få seg veksthus når man bare får råd til det - for et veksthus kan koste alt fra kjøreutgiftene til og fra avfallsplassen pluss litt smådeler og opp til flere titusen. - Uansett finnes det en type for alle lommebøker og for alle tider. Med kjøkkenhagen i et matvareberedskapsperspektiv er veksthus en viktig brikke både i forhold til det å dyrke frem egne småplanter og for å kunne dyrke mer varmekjære grønnsaker.
Plasttunneller/plasthus
Plast-tuneller med UV-stabil plastduk kan være en både enkel, billig og robust hustype. Bent og Grete Nilsen i Sande i Vestfold valgte en slik løsning og ser at hustypen fungerer godt til deres formål.
Myhrene som selger denne hustypen satser også mot det profesjonelle bærmiljøet med denne hustypen, noe som taler for at noen enkle plastløsninger, kan være godt nok. http://www.myhrene.no/hagetunnel.html
Beate Amalia Fredriksen Johnsensier skriver at hun kan underskrive på dette: “Her er drivhuset mitt. Ligner det som er bilde av i slutten av artikkelen. Stålrør som bindes sammen av lekter gjør at jeg kan utvide og skrumpe inn arealet etter behov når jeg bytter ut plasten år om anna. Skjelettet kjøpte mannen min brukt for ca 30 år siden! Plasten sorteres enkelt og tar liten plass når den byttes ut. Anbefales hvis man vil ha et flesibelt drivhus i maaaange år 🙂”
Men først og sist
Husk det vi skriver i ingressen : “Om energien fra solstrålene fanges inne av akryl, polykarbonat, plast eller glass - så blir virkningen nøyaktig den samme. For plantene er det likegyldig hvordan huset ser ut - og i et beredskapsperspektiv er det kun virkningen som teller.”