Kjøkkenhagen på hytta 940 moh på Syndin
Johan Fredrik Arntzen er billedkunstner med verksted på Bærum verk og med kjøkkenhage på hytta i Valdres. "Jeg tenker jo at barna eller barnebarna en dag kanskje vil trenge den" sier han.
En tanke slo inn
Allerede da han kjøpte hyttetomten, vurderte han muligheten for å kjøpe to tomter - «han kunne jo bruke den ene å dyrke på». Det ble med en tomt, men kjøkkenhage ble det - og nå vil han utvide. For dyrking i hyttelandskapet ved Syndin byr på uante muligheter. Her er ikke tørråte, brunsnegler, kålsommerfugl eller gulrotflue, dessuten blir kvaliteten på det de dyrker fremragende.
Kunnskap
Johan Fredrik hadde både litt erfaring og kunnskap og hadde prøvd i det små på fjellet da han dukket opp på et av de første kursene om beredskapshagen Datsja kjørte for to år siden. Den skrinne fjelljorda, sene våren, og ikke minst de tidlige frostnettene på høsten, satte noen klare begrensninger - særlig for potetene. Med mer lærdom løste utfordringene seg.
Resultatet
Etter å ha kjørt inn litt bedre jord, startet med å forkultivere rødbetene hjemme, dekke jorda med mye gress (rundball fra en bonde) og ikke minst trekke en agrylduk (fiberduk) over hele feltet, fungerer dyrkingen helt etter boka. Fokuset har til nå vært litt ulike potetsorter, hvitløk (den hviterussiske) og rødbeter, men dette skal utvides. Fjellkjøkkenhagen byr på uante muligheter. Det harmonerer ikke i alles tanke å se kjerringris, brisk, rødbeter, hvitløk og poteter vokse side om side - men det er nå bare en tanke som strengt tatt kan byttes ut.
Klimaendringer og dyrkingsteknikk.
Hytta i fjellet betyr stadig mer for stadig flere. Komfort og tilgjengelighet gjør at mange bruker mange av årets helger til fjells. At hytter på opp mot 1000 moh kan egne seg til kjøkkenhage, er nok for mange en fremmed tanke, forteller Johan Fredrik, men når naboene får se avlingene og kjenne smaken, er ikke tanken så fremmed allikevel. Mange trenger nok flere fritidstilbud - og mange tenker nok innerst inne på hytta som en alternativ bolig om situasjonen en gang skulle kreve det. Samtidig er det endringer i klimaet som åpner for å dyrke høyere opp og lengre inn i landet. Men uansett motiv, er det stor stas for både besteforeldre og barnebarn å grave opp sine egne poteter og grønnsaker, og selv her i høyfjellet kunne kjenne på gleden ved å gå ut i hagen å høste sin egen mat.