Vinterkurs: «Fra små frø til størst mulig avling»

Med kjøkkenhagen i et beredskapsperspektiv, blir fremdyrking av egne gode småplanter i vinduskarmen - uten bruk av tilleggs-lys, med helt enkle hjelpemidler - sammen med en best mulig planlegging av våronn og sommer ute i hagen, avgjørende for utbyttet til høsten. Lørdag 25. januar holder vi dagskurs om temaet her i Valdres.

Skal en kjøkkenhage gi mest mulig avling, må de ulike grønnsaksslagene møtes på sine behov. For alle slag krever det planlegging, for noen starter vekstsesongen nå - i vinduskarmen.

Skal en kjøkkenhage gi mest mulig avling, må de ulike grønnsaksslagene møtes på sine behov. For alle slag krever det planlegging, for noen starter vekstsesongen nå - i vinduskarmen.

Kursets mål

Gjennom kurset søker vi å gi deltakerene en god nok innføring i plantenes grunnleggende behov, fra vi vekker frøet ut av dvalen og frem til plantene er etablert ute i kjøkkenhagen. Med disse kunnskapene og erfaringene skal kursdeltakerene kunne reise hjem og dyrke frem sine egne grønnsaksplanter i sin egen viduskarm - med det lyset de naturlig får gjennom vinduet - og med den varmen som er i huset. Videre er det et mål å se hvordan god planlegging kan løfte produksjonen på arealet. Det vi forbereder og planlegger nå, gir uttelling til høsten. Kurset har et uttalt mål om å styrke kjøkkenhagens matvarepotensial ved en langvarig krise.

Oppal av egen småplanter med bare naturlig lys, er viktig i store deler av verden. Her fra et kjøkken-vindu i Arkhangelsk i mars

Oppal av egen småplanter med bare naturlig lys, er viktig i store deler av verden. Her fra et kjøkken-vindu i Arkhangelsk i mars

Kursinnhold

I kurset følger vi frø og planter både teoretisk og praktisk. Temaene er : Frølagring, ulike frø - ulike behov, fra frø til plante, utviklingsstadier, spiretemperaturer, såjord, såing, spiring, prikling, optimal utnyttelse av vinduskarmen, nok naturlig lys gjennom lysrefleksjon og småplanteproduksjon i kaldbenk og dyrkingskasser. 

Å finne gode måter å reflektere lyset på, er en forutsetning for at plantene ikke skal strekke seg for mye.

Å finne gode måter å reflektere lyset på, er en forutsetning for at plantene ikke skal strekke seg for mye.

Frøet og prosessen

Frø er en tidskapsel inn i fremtiden. Så lenge de ligger tørt og kaldt, vil de fleste frø-slag lagre godt i mange år. Er de nedfrosset, vil de fleste leve i generasjoner. Hva som vekker frø ut av denne dvalen, varierer noe fra planteslag til planteslag, men for de fleste handler det om fuktighet og riktig spiretemperatur. 

D847782F-B607-4A12-9BDD-5E1C6AE22EBB.jpeg


Kursholder

Som formidler av gartnerfag har pedagogen Anders Nordrum en forholdsvis bred erfaringsbakgrunn - både gjennom sine 22 år ved Gjennestad gartnerskole, sine 11 år som gartner i kriminalomsorgen, som kursholder, fra egen kjøkkenhage, i ulike media og de siste årene også gjennom artikler på bloggen www.datsja.no. Ved å søke mot eldre faglitteratur, erfaringer fra datsjaer i Øst-Europa, småhagedyrkere i Norge og gjennom utprøving av ulike metoder i Beredskapshagen, søker Anders og Barbro å koble nøktern fagkunnskap opp mot menneskers tause, håndbårne erfaringer - for på den måten å kunne formidle videre relevant dyrkingskunnskap, som igjen kan komme til nytte om vi skulle oppleve tider med høye matvarepriser eller matknapphet.

Målet for våre kurs er å formidle velprøvd og solid kunnskap om dyrking av grønnsaker med basis i gjødsel og hjelpemidler som er i ditt nærområde.


Sted og tid

Kurset holdes hos oss i Datsja på Leira i Valdres mellom kl 10.00 og 16.00 lørdag den 25 januar. Kurspris er 1000,- inkludert lunsj og kaffe. Kurset forutsetter ingen forkunnskaper. Påmelding på mail til post@datsja.no. Det er noe begrenset mht antall plasser.

Vi har noen overnattingsplasser her hos oss. Pris for oppredd seng + kveldsmat og frokost er kr 500,-. Forøvrig er det gode hotell på Fagernes.

Gartner Anders Nordrum