Høstkurs i beredskapshagen lørdagene 17 og 24 september - 22

En plen kan raskt bli en produktiv kjøkkenhage om det skulle bli behov for det. Gjennom kurs i beredskapshagen gir vi deltakerne en praktisk og teoretisk innføring i hvordan dette kan gjøres med enkle hjelpemidler, gjødsel, jordforbedring og andre innsatsfaktorer fra nærområdet, natur og grøftekanter. Den 17 og 24 september 2022 gjennomfører vi to like dagskurs hos oss på Leira i Valdres.

Den lille, men viktige kjøkkenhagen.

De siste to årene har lært oss alle noe om sårbarhet og at ting vi kanskje tar som en selvfølge brått kan bli mindre selvfølgelige. Vi har snart i to generasjoner fått lov til å leve i en rolig og stabil del av verden, men i et historisk perspektiv er knapphet på ressurser, sykdom og uro dessverre det mest normale. Dette ser vi lettere nå.

Vi må aldri slutte å jobbe for et stabilt, trygt og godt samfunn med sikker mattilgang og trygghet for alle, som plan A. Samtidig er det helt nødvendig for både myndigheter og enkeltpersoner å ha en fornuftig og mest mulig robust og realistisk plan B. I en plan B må alle bidra med sitt.

Kornsiloene som en gang var en viktig del av vår matvareberedskap er i dag enten sannert eller blitt til hybler slik som her i Oslo.

Gjennom de siste årenes uro har matvaresituasjonen, både globalt, nasjonalt, lokalt og privat, igjen kommet på dagsordenen. Som et lite, men viktig bidrag, er det du og jeg selv klarer å skaffe til veie av mat fra dyrkbare arealer rundt huset og fra andre ledige jordflekker en del av denne beredskapen. Den avgjørende betydningen av slik matauk så vi her hjemme under siste verdenskrig og ikke minst i Øst Europa på slutten av sovjettiden, der 50% av maten var dyrket eller sanket privat.

En gang var opplæring gjennom skolehagene en viktig del av norsk matvareberedskap. Her fra en Oslo skole på 1930 tallet.

Datsjas beredskapshage kurs har siden 2015 hatt som mål å bidra til økt kunnskap om dyrking med helt enkle hjelpemidler og med innsatsfaktorer i trillebåravstand fra hagen. Til nå 350 deltakere gjennomført dagskurs.



DAGSPLAN HØSTKURS

KL. 09.30-10.00 oppmøte, mingling og kaffe. 

Kl. 10,00 kursstart

Den overordnede hensikten med kursene til Datsja er altså å spre enkel håndfast kunnskap som er anvendelig for å gjøre en plen om til en produktiv kjøkkenhage om vi en gang skulle komme i en situasjon der mer av maten vi spiser må skaffes til veie av oss selv. Temaene er derfor:

  • Jord er mange ting -  vi ser på jordtyper - og hvordan nesten all jord kan bli fruktbar.

  • Godt stelt jord gir plantene god vekst.

  • Gressdekke og andre kortreiste gjødselkilder.

  • Gjennomgang av hvordan de ulike kulturene er dyrket fra de såes til de høstes. 

Kl. 12.30 - 13.30 varm lunsj.

  • Sortering av avlingen etter hva som kan langtidslagres ferskt og hva som må spises fort eller lagres på andre måter.

  • Utvalg av planter som skal brukes videre til frøproduksjon neste sommer.

  • Poteter og flerårige løkvekster. Sortsvalg, dyrking og lagring.

  • Høsting og tørking av noen frøslag

  • Lagring av frø

  • Ulike lagringsmetoder for grønnsaker

  • Sanking av såjord til våren

  • Hvitløksetting og dekking av bed før vinteren

  • Høstens vårforberedelser i kjøkkenhagen

Det blir mulig å få kjøpe med små porsjoner av setteløk fra hvitløk “Valdres”, sjalottløk “Finsk landsort” og egyptisk luftløk.

Kl. 16.00 Slutt

Kurset inklusiv mat koster 1350,- og du kan melde deg på ved å skrive til post@datsja.no. Trenger du overnatting kan vi tilby noen oppredde senger med kveldsmat og frokost til kr 500,-

Hvitløken som vi i dag kaller “Valdres”, men som egentlig kommer fra kjøkkenhagen til den hviterussiske munken og menneskerettsaktivisten Vladimir Ladik sommeren 2001, blir det mulig å kjøpe litt av for de som vil. Her dyrket på 900 moh i Valdres













Gartner Anders Nordrum