Varmt, klokt og humoristisk om egenberedskapens mange sider.
BOKANMELDELSE: NRK medarbeideren, tekstforfatteren, programutvikleren og foredragsholderen Egil Aslak Aursand Hagerup har gjennom boken “I tilfelle dommedag - enkel beredskap for vanlige folk”, knekket den innerste pedagogiske koden for hvordan formidle både lettfattelig, lyst, alvorlig, nyansert, bredt og dypt om egenberedskap. Her berøres ikke beredskapshager, men så er vel da det også nesten det eneste som mangler.
Fornøyelig om noe aldeles forferdelig
Å lese en opplysningsbok i en sinnsstemning preget av latter og ettertanke, gir lesingen et unikt driv og gode knagger for hukommelsen. Tekstene til Hagerup egner seg både til høytlesing ved bordet, garantert ledsaget av både humring og ettertanke, samtidig som den er en fremragende ABC i egenberedskap, enten det er for å takle at strømmen blir borte i 3 timer eller at samfunnet vi lever i, av en eller annen grunn får en alvorlig, dyptgripende og langvarig knekk. Gjennom en systematisk gjennomgang og god innføring i hvordan hovedstrukturen i beredskapen er tenkt fra myndighetenes side, bygger han videre på hva du og jeg kan gjøre for å håndtere uventede og utfordrende situasjoner best mulig.
Det er verd å merke seg at forfatteren ikke har skrevet boken spekulativt på en bølge av corona og krigsfrykt,. Førsteopplaget kom i 2019 før pandemien.
Gjennom forfatterens ærlige beretninger om hvordan hans fokus på egenberedskap ble vekket, utfordret og skjerpet, tar han oss trygt i hånden og rusler muntert og seriøst fra tema til tema gjennom bokens 220 sider - uten å fremstå som verken belærende eller bedreviter. Han har bare spurt og undret seg og fått svar fra de som kunne gi de beste svarene. På den måten blir forfatter og leser likeverdige medvandrere gjennom et ukjent og kupert landskap, et landskap vi gjerne skulle slippe tanken på å en gang kanskje måtte bevege oss inn i.
For det er ubehagelig å snakke om det som kan gå veldig galt, og det er enda mer ubehagelig å fysisk forberede seg på at det kan skje - men det er klokt - det er jo derfor vi har brannvesen, ambulanser, forsvar, politi, bomberom, røde kors, krisesenter osv - og det er derfor du og jeg trenger å ha en gjennomtenkt egenberedskap utover plaster, røykvarsler og brannslukningsapparat. Hagerup snakker varmt og klart om tenkelige situasjoner som kan oppstå, både når det rakner rundt oss, men også når det rakner inni oss. Det går tålelig greit å forberede seg på skogbranner, flom og orkaner - det har vi opplevd - det blir derimot ganske kvalmende og ugreit når temaer som skoleskyting, krig og atomulykker skal tas med i beredskapsplanene, selv om det faktisk er både ansvarlig og klokt av oss å gjøre det.
Ved å vise hva myndighetene kan bidra med, blir det også lettere for oss å forstå hva hver enkelt voksen bør ta et større ansvar for - og her er Hagerup praktisk og tydelig i sin veiledning, enten det gjelder ved tap av lys og varme, vann, mat, førstehjelp, hygiene, kommunikasjon eller hvordan vi kan prøve å evakuere, skape lyspunkt, trygghet og en form for hygge midt oppe i en urolig situasjon for voksne, gamle, syke og barn.
Sammen
Hagerup byr ikke leseren opp til en dans med konspirasjoner, mistillit og motsetninger, men til tillit og samhold, og han begrunner godt hvorfor dette er så viktig. Samfunnsberedskap og egenberedskap - myndigheter og borgere - er uløselig knyttet sammen og gjensidig avhengige av hverandre. Og nettopp ved å peke på hvordan erfaringer og forskning tydelig viser at samfunn med sterkt samhold, klarer seg bedre enn samfunn med dårlig samhold, løftes boka et skritt nærmere pensumlista i samfunnsfag på et egnet trinn. Aursand Hagerups vilje til hele tiden å fundamentere sin veiledning og sine råd på solide faglige kilder, gir boka tyngde og troverdighet.
Om fotfestet glipper
Opplevelsen av tittelen “I tilfelle dommedag” vil skape ulike assosiasjoner hos ulike lesere, noen får seg en god latter, mens andre vil kjenne på et ubehag eller motstand. Forfatteren er seg bevisst at begrepet i sitt utgangspunkt er religiøst fundert, men at det også ofte brukes om en eventuell fremtidig alvorlig hendelse som kan bety slutten for sivilisasjonen slik vi kjenner den. Slik sett er tittelen grei, selv om det er lite hjelp i beredskap ved en reel dommedag og undertegnede undrer seg derfor på om tittelen for noen kan oppleves litt avsporende eller flåsete, og slik komme i vegen for å kjøpe den kanskje beste boken om egenberedskap som noen gang er utgitt i Norge.
Det er viktig å ta på alvor at eksistensielle spørsmål er viktige for alle mennesker å avklare, særlig gjelder det i krisetider. Vi trenger forankring og et fast holdepunkt når vi skal hjelpe hverandre med å skape håp og en slags orden i kaoset, en tro eller overbevisning som trumfer “minste motstands veg”, et moralsk kompass som gir retning og gir oss fastere grunn under føttene. Den kan være ateistisk eller religiøst, men jeg må kjenne at den kan bære meg, mine medmennesker og utfordringene som møter oss. Det er viktig og god beredskap å finne ut hva jeg faktisk tenker, tror og tufter mitt liv på, mine verdier og mitt menneskesyn, for det er denne overbevisningen jeg vil navigere etter om samfunnet og omstendighetene plutselig smuldrer og blir ugjenkjennelige, det er den overbevisningen som vil gi fotfeste.
Litt utenfor kjøkkenhagen
Noen vil kanskje finne det underlig med denne bokanmeldelsen her på Datsja, en blogg som fokuserer på kjøkkenhagens beredskapspotensiale, men forklaringen er enkel; - siden både samfunnets og egenberedskapen er en så stor, kompleks og omfattende kortstokk, må vi kjenne kortene og legge kabalen sammen om vi skal få den til å gå opp når det virkelig gjelder. Kjøkkenhagen er og blir bare en bitteliten del av det enorme prosjektet det vil være å holde liv og samfunn gående ved en større alvorlig krise. Egil Aslak Aursand Hagerups bidrag er unikt, verdifullt og fortjener etter undertegnedes mening en plass i flest mulig norske hjem.
Boken er utgitt på Kagge forlag og kan kjøpes på feks:
https://www.norli.no/boker/humor-og-tegneserier/humor/i-tilfelle-dommedag