Kurs for hyttehagedyrkere i fjellet 4. til 6. september 2023.
Erfaringer viser at fjellet ofte, med enkle grep, blir en svært god dyrkingsarena. I småskala er grønnsakshagen ved tregrensa en fin hobby som gir kortreist og smakfull matglede. I litt større skala kan kjøkkenhagen til fjells bidra til viktig matauk. 4. til 6. september 2023 arrangerer Datsja og Nythun kurs for alle interesserte.
Fjellet byr på helt unike muligheter for dere som ønsker en økologisk, smaksrik og lettstelt kjøkkenhage høyt hevet over snegler, plantesykdommer og forurenset luft. 800 til 1000 meter over havet er ikke først og fremst en hindring, men for mange en ukjent og fantastisk mulighet. Med enkle grep, lokale gjødselressurser og grunnleggende kunnskap om jordliv, mikroklima og plantenes behov, legges grunnlaget for gode avlinger - av alt fra poteter og hvitløk til brokkoli, urter og salat.
Temaer:
- Hva du kan dyrke i fjellet
- Muligheter og utfordringer for kjøkkenhage opp mot snaufjellet
- Plassering på tomta
- Å bygge levende fruktbar jord på en enkel og naturlig måte
- Ettårige og flerårige grønnsaker
- Hare, elg, duer, beitedyr og andre skadegjørere i fjellet.
- Slik lager du gode småplanter hjemme for utplanting på hytta.
- Små klimatiltak og beskyttelse mot frost
- Stell gjennom årstidene
- Omvisning, demonstrasjoner, bilder fra hyttehager i fjellheimen og erfaringsdeling
- Konservering og lagring av avling.
- Workshop
Målet med kurset er at du, godt rustet, skal kunne reise tilbake til din egen hytte og starte forberedelsene for neste vår og sommer.
Kursholder er Anders Nordrum, tidligere gartnerfaglærer ved Gjennestad gartnerskole gjennom over 20 år, og de siste 12 år fengselsgartner ved Slidreøya fengsel. Gjennom en årrekke har han, sammen med kona Barbro fått bred erfaring med dyrking i fjellet og veiledning om det.
Vertskapet for kursstedet er Nythun, Marit og Jørn Utheim, som gjennom de siste 4 årene har utforsket, utviklet og utvidet dyrkingen av poteter og et mangfold av grønnsaker i fjellet til eget kjøkken. Deres unike erfaringer får vi både se, smake og ta del i gjennom kursets små og store måltider.
Kurset starter med lunsj kl 12.00 den 4. september og avslutter med lunsj 6. september. Kurset kan bestilles med full forpleining eller med bare måltidene. Alle påmeldinger skjer til post@nythun.com
1. Kursavgiften (undervisningen) på 1200,- betales ved påmelding. Denne tilbakebetales i sin helhet ved sykdom eller andre uforutsette hindringer for deltakelse
2. 2 døgn inkl 3 lunsjer, 2 middager og 2 frokoster på Nythun 3.900, - i enkeltrom 3500,- i dobbeltrom
3. 3 lunsjer, 2 middager på Nythun uten overnatting kr 2900,-
Andre artikler fra Datsja om fjelldyrking:
https://www.datsja.no/blogg/2022/12/18/der-egen-skulle-tro-at-noe-kunne-gro
https://www.datsja.no/blogg/2018/8/3/kjkkenhagen-p-hytta-940-moh-p-syndin?rq=fjellet%20