Kanin. del 2. Kjøttproduksjon i bakhagen

Kjøttkanin-raser er sannsynligvis våre beste egnede husdyr til å utnytte og omdanne løv, gress og avfall fra kjøkkenhagen vi ellers ikke kan bruke direkte som menneskemat over til proteinrikt, lyst og sunt kjøtt. De siste århundrenes kriser og kriger i Europa har bekreftet kaninens avgjørende rolle for småhusholdninger, og vil sannsynligvis på nytt få en sentral rolle ved en eventuell fremtidig krise. Denne del 2. bygger på Kanin. del 1. Sunt kjøtt fra fra gress, løv og hagens restavfall — Datsja

Målet med artiklene

Målet med disse to artiklene er å løfte frem muligheten som ligger i kanin som kjøtt dyr og slik bidra til å åpne opp for interesserte lesere til å gå dypere inn i tematikken i faglitteratur, miljøer rundt Norsk kaninavls forbund og sette seg godt inn i mattilsynets krav og rettningslinjer med tanke på å kunne vurdere mer egen kjøttproduksjon i et beredskapsperspektiv.

Dyr til kjøttproduksjon

Forutsetningen for å lykkes med kjøttkanin er godt dyrestell, trivsel, innsikt i og forståelse for kaninenes behov - og riktig rasevalg. Skal vi holde dyr for å få egg, melk, kjøtt osv, må vi ta på alvor dyrenes velferd og trivsel den tiden vi har ansvaret for dem. De er i fangenskap og i vår varetekt, med svært begrensede muligheter til å utfolde seg naturlig. Hvert enkelt individ har et liv og skal behandles med respekt og verdighet fra fødselen og til de faktisk er avlivet. Det at vi står på toppen av næringskjeden gir oss ingen rett til å være hensynsløse forbrukere - derimot pålegger det oss å være kloke, omsorgsfulle og gode forvaltere. Vi skal ikke slakte i utrengsmål, men fordi vi trenger kjøttet i et allsidig og godt kosthold.

Om vi ønsker det, kan i dag fint klare oss uten kjøtt/fisk og andre animalske produkter, ved å importere allsidig plantekost fra hele verden - i en krisesituasjon, uten tilstrekkelig tilgang til verdensmarkedet, bør alle ha mulighet til å supplere kostholdet med noe fra dyreriket. Særlig vil dette være avgjørende viktig for gravide og barn i utvikling og vekst.

Det er riktig at deler av landbruket kan legge om produksjonen og skaffe en større andel plante baserte proteiner, gjennom dyrking av erter (gule tørre) og åker bønner. Men en slik omstilling krever tid, såfrø, maskiner og tørke kapasitet, samt et foredlings og distribusjonsapparat, ting som kan være vanskelig å gjennomføre i en krise. Nok erter til eget proteinbehov vil dessuten kreve for store arealer i kjøkkenhager og det kan heller ikke dyrkes over alt. I dette perspektivet tror vi kanin-hold igjen vil kunne få en sentral rolle i lokal matforsyning, da de utnytter for som gress og bladverk fra områder vi ikke kan dyrke på. . Høner krever kraftfor og en vinterforet søye (hun sau) trenger betydelige mengder vinterfor . Velger du en riktig og nøysom kaninrase kan den klare seg uten kraftfor og to overvintrede hunn kaniner og en hann kanin, vil kreve langt mindre for enn en søye og du kan få like mye kjøtt som av ett til to lam.

Kaniner kan holdes både i binger og bur - det viktige er nok plass til å bevege seg, allsidig og tilstrekkelig mat, alltid vann og det er nødvendig å skille hanner og hunner om du ikke skal miste kontrollen over formeringen. Foto Geir Johansen

Bur

Både for å verne kaninene mot hunder, rev, grevling og andre rovdyr, men også for å hindre rømming, er gode bur viktige, Les denne veilederen om økologisk kaninhold, den gir en god veiledning på det meste: bur (nkf-kanin.no) . Også denne nye veiledningen er verdt å lese: Veileder for økologisk kaninhold (nkf-kanin.no)

Raser

Mellomtunge raser viser seg å være de best egnede til kjøttproduksjon osv. Typisk mellomtunge raser er feks Hvit landkanin, Stor sølv, Trønder og Californian. Krysninger mellom disse gir ofte en god heterosis effekt (kryssningsfrodighet) med bedre helse og et større vekstpotensiale. Innkryssing med tunge raser som Belgisk kjempe eller Fransk Vedder gir også fine slakt, men de er ofte ikke så gode til å utnytte foret som de mellomtunge rasene. Kaninraser – Norges kaninavlsforbund (nkf-kanin.no)

Det er ellers viktig å huske at ulike raser gjerne har litt ulikt gemytt, noe som kan være viktig å ta hensyn til med tanke på hvordan de er å stelle og håndtere.

Trønder kanin er en mellomstor rase og vår eneste norske rase. Foto Anita Lislien

Krysning mellom Stor Sølv og Trønderkanin. Foto Cecilie Fosse

På kaninutstillinger møter hobby oppdrettere hverandre, deler erfaringer og kjøper/selger eller bytter dyr. Et fint sted å reise for den som vil begynne med kaninhold.

Avl

Det er viktig å unngå innavl og det kan av den grunnen også være nødvendig å krysse to raser for å beholde sunne dyr. I utgangspunktet er det svært viktig å beholde store livskraftige bestander (populasjoner) av de enkelte rasene, siden rasene bærer med seg spesifikke egenskaper som for eksempel lynne, morsegenskaper, evne til å utnytte foret osv.

Roger Sjølås er dommer og en av nestorene i Norsk kaninavlsforbund. Hans anbefaling er å bruke mellomtunge raser i kjøttproduksjon - gjerne krysninger for å få bedre dyrehelse og tilvekst. Bilde privat

Sturle Skeidsvoll er dommer og en av nestorene i Kaninavlsforbundet, her med et fint eksemplar av en Californian kanin.

Hva slags for (mat)

I en reel krisesituasjon vil tilgangen til kraftfor sannsynligvis falle bort og vi må finne forressurser fra hage, grøftekanter, skog og mark. Gjennom sommerhalvåret brukes det meste av urter og gress samt løv av feks ask, rogn, selje og bjørk. Ikke gi giftige planter som barlind, thuja og sypress. Som “kraftfor” er kokte poteter, kålrot og kålblader egnet, men start med å gi dette i små mengder så tarmfloraen får tilpasset seg, ellers får de fordøyelsesproblemer. Les denne veiledningen fra mattilsynet Veiledning om hold av kanin | Mattilsynet

Det er viktig å huske at kaniner bør ha en del kvist og greiner som de kan gnage barken av på , både fordi det er godt for fordøyelsen og fordi kaninenes tenner vokser hele livet og derfor må slipes.

De skal ikke ha rå poteter. Foring med kålvekster er særlig aktuelt i den siste tiden de vokser mest frem mot 7-8 mnd alder, før slakting, når vekstpotensialet er størst. Ønsker du å ha en tydelig økologisk profil på ditt kaninhold kan du finne mer om det her: Veileder for økologisk kaninhold (nkf-kanin.no)

Kaniner er glad i og utnytter godt gress, urter og løv fra trær - men ikke alt er like bra og noe må de unngå. Foto Cecilie Fosse

Slakting og behandling av kjøtt

Du får ikke sendt kaninene dine på slakteriet og dette må derfor gjøres privat. Det er lovlig å slakte hjemme, men det forutsettes at det gjøres på en trygg, smertefri og best mulig måte og alltid i henhold til mattilsynets forskrifter. Før du skal slakte første gang, er det viktig at du leser deg godt opp på hva mattilsynet krever, setter deg inn i hva slakting innebærer og ta alltid med deg en som har god erfaring første gangen du gjør det. Slakting til eget bruk - hjemmeslakting | Mattilsynet Kjøp inn eller lån en boltpistol for trygg og sikker avliving. Boltepistol for små dyr – Nessemaskin AS Vi går ikke mer inn på slakting her, men minner om at kjøtt fra selvslaktede dyr kun kan brukes til egen husholdning og derfor ikke er lovlig å selge videre.

Kaniner avlivet, hengt opp og klare til å bli flådd. Foto Anita Lislien

Parterte stykker Foto Anita Lislien

Kjøttdeig av kanin. Foto Anita Lislien

Tilberedelse av kanin-kjøtt

Kanin kan tilberedes på mange måter, men i stor grad kan man bruke de samme oppskriftene som når vi tilbereder kylling og annen fugl. Her er det bare å google i veg. Kaningryte - Mine oppskrifter. Roger Sjølås sier at de for egen del gjerne lager kaninfrikase (tilsvarende hønsefrikasse) eller marinere og grille. Et søk på nettet vil åpne for et stort mangfold av mulige tilberedelses måter. Med sin nøytrale smak, er det lett å krydre kaninretten “dit du vil”.

Cecilie Fosse forteller at trikset med å få mørt og saftig kaninkjøtt i ovnen er lav temperatur (ca 175 C) og lang steketid, samtidig som du har lokk over så det ikke tørker ut.

Stekt kanin Foto fra nettet

Grillet kanin. Foto fra nettet

Kanin gryte Foto fra nettet

Disse av kjøttkakene består av en blanding med kanikjøtt, rådyr, fløte, potetmel, egg og krydret med muskat, hvit pepper og salt. Foto Anita Lislien

Organisasjoner

Norges kaninavls forbund er den viktige hovedorganisasjonen. I tillegg er det mange ulike rase foreninger osv.

Litteratur.

Veileder for økologisk kaninhold (nkf-kanin.no) Norges kaninavlsforbund – Kaniner – En levende hobby (nkf-kanin.no) Godt og Sunt: Kaninavl og slakting (godtsuntogbillig.blogspot.com)

Gartner Anders Nordrum