Høstkurs i beredskapshagen lørdag 21 september
Hvordan dyrke høste, sortere og lagre avlingen fra kjøkkenhagen så minst mulig går til spille og hvordan forberede våren i høst? Det er den faglige rammen om Datsjas høstkurs i Beredskapshagen i Valdres lørdag 21. september -2019.
Datsjas Beredskapshage har som mål å samle, erfare og videreformidle kunnskap om kjøkkenhagen i et matvareberedskaps perspektiv. Dette betyr at kunnskapen vi formidler på kursene om dyrking, høsting og lagring, skal kunne anvendes i en situasjon uten hjelpemidler som er basert på strøm, drivstoff, elektronikk eller åpne hagesenter. Målet er at du med spade, frø og naturens gjødselressurser i trillebåravstand fra hagen, skal kunne dyrke med godt utbytte.
I dette perspektivet er høsting og lagring en av de store utfordringene. Om kjølelager ikke får strøm og huset ikke har jordkjeller, må vi som dyrkere finne andre gode måter å bevare avlingen på. Ved å hente frem kunnskap fra gamle lærebøker og erfaringer fra Øst-Europa ser vi at det finnes gode muligheter.
Temaene formidles gjennom undervisning, demonstrasjon og samtale
På dette kurset vil vi fokusere litt spesielt på de flerårige vekstene potet, hvitløk og sjalottløk. I et beredskapsperspektiv er disse flerårige vekstene av stor betydning, noe som gjør kunnskap om sortsvalg, dyrking og lagring ekstra viktig.
Beredskapsfrø
En av Datsjas viktigste mål er å bidra til at flest mulig tilegner seg grunnleggende kunnskap om nedfrysing og langtidslagring av egne grønnsaksfrø for bruk i endrede og mer krevende situasjoner. Dette kan alle lære og gjøre med sine egne frørester.
Emner for dagen
Kort innføring i hvordan de ulike kulturene er dyrket fra såing til høsting.
Gressdekke og andre jordbyggende tiltak som gir mer avling.
Sortering av avlingen etter hva som kan langtidslagres ferskt og hva som må spises fort eller lagres på andre måter.
Utvalg av planter som skal brukes videre til frøproduksjon neste sommer.
Poteter og flerårige løkvekster. Sortsvalg, dyrking og lagring.
Høsting av noen frøslag
Lagring av frø
Ulike lagringsmetoder for grønnsaker utendørs
Fermentering
Hermetisering
Sanking av såjord til våren
Hvitløksetting
Høstsåing av enkelte grønnsaker
Høstens vårforberedelser i kjøkkenhagen
Kurset går fra kl 10 til 16. Det blir kaffe og litt å bite i (grønnsaker, frukt, kakestykke) i ved ankomst. og lunsj midt på dagen.
Kursavgiften er på kr 1000, og betales først etter at påmeldingen er bekreftet.
Påmeldingen skjer ved å kontakte oss på post@datsja.no.
Det er også muligheter for rimelig overnatting m/frokost.
Kurset holdes hos oss på Leira i Valdres, ca 3 timer kjøring fra Oslo.
Ca 15 deltakere