Vinterkurs i beredskapshagen - "Fra små frø til stor avling".
Ser vi på kjøkkenhagen i et beredskapsperspektiv, blir alt fra oppal av egne, gode småplanter, dyrking med lokale gjødselressurser, samt enkle redskaper, til god planlegging av dyrkingssesong, viktig for utbyttet til høsten. Lørdagen 5 februar holder vi dagskurs om temaet her i Valdres.
Fra små frø til stor avling
Skal en kjøkkenhage gi god avling, må de ulike grønnsaksslagene møtes på sine behov fra spiring til høsting. For alle slag krever det planlegging, og for noen starter vekstsesongen nå - i vinduskarmen.
Kursets mål
Gjennom kurset søker vi å gi deltakerne en god nok innføring i plantenes grunnleggende behov, fra vi vekker frøet ut av dvalen og frem til plantene er etablert ute i kjøkkenhagen. Med disse kunnskapene og erfaringene skal kursdeltakerene kunne reise hjem og dyrke frem sine egne grønnsaksplanter i sin egen viduskarm - med det lyset de naturlig får gjennom vinduet - og med den varmen som er i huset.
Videre er det et mål å se hvordan god planlegging kan løfte produksjonen på arealet. Det vi forbereder og planlegger nå, gir uttelling til høsten. Kurset har som mål å styrke kjøkkenhagenes matvarepotensial ved en langvarig krise.
Kursinnhold
I kurset følger vi frø og planter både teoretisk og praktisk. Temaene er : Frølagring, ulike frø - ulike behov, fra frø til plante, utviklingsstadier, spiretemperaturer, såjord, såing, spiring, prikling, optimal utnyttelse av vinduskarmen, nok naturlig lys gjennom lysrefleksjon og småplanteproduksjon i kaldbenk og dyrkingskasser. Vi berører også tematikken utendørs vintersåing.
Frøet og prosessen
Frø er en tidskapsel inn i fremtiden. Så lenge de ligger tørt og kaldt, vil de fleste frøslag lagre godt i mange år. Er de nedfrosset, vil de fleste leve i generasjoner. Hva som vekker frø ut av denne dvalen, varierer noe fra planteslag til planteslag, men for de fleste handler det om fuktighet og riktig spiretemperatur.
Kursholdere
Som formidler av gartnerfag har Anders Nordrum en forholdsvis bred erfaringsbakgrunn - både gjennom sine 22 år ved Gjennestad gartnerskole, sine 13 år som gartner i kriminalomsorgen, som kursholder, fra egen kjøkkenhage, i ulike media og de siste årene også gjennom artikler på bloggen www.datsja.no. Ved å søke mot eldre faglitteratur, erfaringer fra datsjaer i Øst-Europa, småhagedyrkere i Norge og gjennom utprøving av ulike metoder i vår egen beredskapshage, søker Anders og Barbro å koble nøktern fagkunnskap opp mot menneskers tause, håndbårne erfaringer - for på den måten å kunne formidle videre relevant dyrkingskunnskap, som igjen kan komme til nytte om vi skulle oppleve tider med høye matvarepriser eller matknapphet.
Målet for våre kurs er å videreformidle velprøvd kunnskap om dyrking av grønnsaker og nyttevekster under litt mer krevende forhold. Med utgangspunkt i enkle redskaper og hjelpemidler og med gjødselressurser i trillebåravstand til hagen, ønsker vi å peke på de store mulighetene som ligger gjemt i enhver oppdyrket plen.
Sted og tid
På grunn av pandemien holder vi kurset denne gangen i et større lokale enn vår egen stue og har derfor leid Vikatunet på Fagernes. Kurset går fra kl 10.00 og 16.00 lørdag 5 februar. Kurspris er 1350,- inkludert lunsj og kaffe. Kurset forutsetter ingen forkunnskaper. Påmelding på mail til post@datsja.no. Det er noe begrenset mht antall plasser.
Vi har noen overnattingsplasser her hjemme hos oss. Pris for oppredd seng + kveldsmat og frokost er kr 500,-. Forøvrig er det gode hotell plasser på Fagernes og rimelige campinghytter på Leira.
Endringer
Du melder deg på fra nå, men på grunn av koronasituasjonen, avventer vi med betaling av kursavgift til torsdagen før kurset avholdes. Du må gi beskjed dersom du blir syk og du skal da ikke betale. Vær rask med beskjed om du ikke kan komme, så vi kan gi plassen videre til andre som eventuelt står på vent.
Med vennlig hilsen Barbro og Anders Nordrum