Solhatt - et annerledes frøfirma
For Jasper Kroon og de andre i frøfirmaet Solhatt er bevaring av sortsmangfold, og kunnskap og erfaring med hvordan frø av ulike grønnsakslag blir dyrket frem, like viktig som at de er økologiske og åpenpolinerte. Det er summen som er viktig, i et langsiktig beredshageperspektiv.
Økologisk - og så mye mer
Økologisk er kanskje den merkelappen de fleste av oss forbinder med Solhatt - og bra er det - men Solhatt er så utrolig mye mer. Gjennom å hente frem både gamle og nye europeiske, skandinaviske og norske sorter for så gjøre disse tilgjengelige for meg og deg, har de vunnet anerkjennelse både blant økologiske dyrkere, fagmiljøer og hageeiere. I nettbutikken er det mye å velge i. Ingen av sortene er F1-hybrider, noe som gjør det enklere å dyrke frem sitt eget frø. Kanskje du skal bruke de i år, eller tenker å la det ligge i en tett boks i fryseren med tanke på senere å kunne være selvforsynt med frø. Les mer om Solhatt her: https://solhatt.no/butikk/
Norsk frøproduksjon - en investering i fremtiden
En viktig del av Solhatt sitt arbeid er å oppformere eget frø av enkelte sorter. Dette egenproduserte frøet utgjør ikke mer en ca 10% av deres totale frøsalg, men det utgjør en stor kunnskapsbase. Erfaringen med hvordan morplanter velges ut, overvintres og drives frem for produksjon av eget frø, er viktig for ettertiden.
Ønsker du å lære mer om frøproduksjon, kan det være lurt å starte med åpenpolinerte sorter og feks melde deg inn i KVANN (Kunnskap og Vern Av Norske Nytteplanter), en forening som jobber med å både spre kunnskap, frø og plantemateriale. Les mer om KVANN her: https://kvann.no/vaere-med/
Ta vare på frørestene
I Datsja er vi opptatt av å spre kunnskap om bevaring av frø ved nedfrysing. Nedfrysing er erfaringsmessig den sikreste og beste måten å lagre frø på over lang tid, men det forutsetter at frøet er tørt nok og at det legges ned lufttett. Kjøper du frø nå, men ikke bruker alt i løpet av sesongen, så tørk det godt, pakk restene ned på et tett glass og legg det i bunn av fryseren. Husk at når du tar opp frø fra fryseren, så la glasset eller pakken temperere seg så det ikke kondenserer og blir fuktig når du åpner. Dette er spesielt viktig hvis du ikke bruker opp alt frøet og skal fryse ned resten etterpå.
På den måten vinner du erfaring med nedfrysing og kan bygge deg opp et frølager over år - det er god beredskap.
Vinterkurs om Beredskapshager
Er du interessert i å delta på Vinterkurs om Beredskapshagen lørdag 5. Februar, kan du lese mer her https://www.datsja.no/blogg/2022/1/18/vinterkurs-om-beredskapshagen