Tobakkdyrking for "husfredens skyld"

Tobakk har ingen plass i normal beredskap og skal heller ikke ha det, men alle vi som en gang har sluttet med nikotin vet hvor vanskelig det kan være å legge snusen eller sneipen bort. Den utfordringen blir ikke mindre av en eventuell fremtidig importkrise.

Gammelt bilde av tobakk dyrking Foto: Digitalt museum

De vanskelige uvanene våre.

Vi er bare mennesker. Med et bakteppe av historier fra siste verdenskrig, om forsørgere som brukte av familiens skrantende økonomi for å få tak i litt tobakk på svartebørsen, ser vi at det for noen av oss kanskje kan være tjenlig å ha en liten plan for dyrking av noen planter for å dekke behovet for litt snus om krisen skulle ramme. Hjemmedyrket tobakk, såkalt «himavla», kunne iblant gi brukbar kvalitet og uansett stillet den nikotin suget for mange under 5 lange krigsår. Kunnskapen om tobakkens svært store skadevirkninger på kroppen var lite kjent, dermed var det også mer akseptert å “gå langt” for å få tak i noe å røyke eller snuse. Kanskje vi kan sammenligne det med savnet av en kopp kaffe for den som lengter etter det - et forståelig og sosialt akseptert sug. Det er lett å moralisere over og kanskje se ned på de som sitter fast i nikotin avhengighet, men vi må huske at avhengighet er sammensatt og ikke alltid like lett å håndtere.

Kraftige tobakksplanter i vår hage

Dyrking

Med utgangspunkt i tobakkens bittesmå frø som såes i løpet av april, kan det være vanskelig å se for seg de nærmere to meter høye plantene som skal stå der i august/september, men de er ualminnelig vekstkraftige bare de får nokk lys, vann og næring.

Selv sår vi frøene oppå jorda i en potte med fuktig såjord og dekker til med en hvit plast over. Spiringen går ganske fort, så ved romtemperatur vil du se de første bittesmå grønne spirene i løpet av en ukes tid. Pass på at de får rikelig med lys og ta ikke plasten av før alt har spirt. Dusj gjerne litt så ikke jordskorpen tørker. De små plantene får stå å vokse seg til ca 1 - 2 cm i omkrets før du forsiktig flytter de en og en over i pluggbrett eller potter. Når de først har etablert seg, begynner de å vokse forholdsvis fort, og når faren for nattefrost er over kan plantene plantes ut der de skal stå gjennom sommeren. Er det sterk sol og eller vind etter utplanting, bør du dekke til med en fiberduk den første tiden til de får omstilt seg - eventuelt la småplantene stå litt lunt på skyggesiden av huset noen dager før de plantes ut. Å bruke halve plastflasker som “mini drivhus” den første tiden, slik vi ofte gjør med en del planter om våren er også gir også en god overgang til livet utendørs. Se bildet under.

Dette er kålplanter, men også tobakk vil sette pris på en slik overgang.

Jorda bør være moldholdig og varm og du kan gjerne blande inn litt kompost før planting, men hos oss ser vi at et jevnt gressdekke gir rikelig med næring gjennom sommeren.

Les mer på denne lenken om dyrking: Hvordan dyrke tobakk | Snusfabrikken - Hjemmelaget håndverkssnus og gjør det selv porsjonssnus.

Les mer på denne lenken om å lage snus: Slik lager du hjemmelaget snus fra X-15 og Prillan | Snusfabrikken - Hjemmelaget håndverkssnus og gjør det selv porsjonssnus.

Les mer om sorter og kjøp av frø her: Frø for tobakksplanter på nett | Snusfabrikken - Hjemmelaget håndverkssnus og gjør det selv porsjonssnus.


Tørking av tobakksblader på en låve. Foto: Digitalt museum

Medisinsk og annen bruk

Det går langt utover undertegnedes kunskapsområde å snakke om medisinsk bruk, men vi tar for ordens skyld med det som står i Store medisinske leksikon: “Nikotin har medisinsk bruk i tyggegummi eller plaster (for opptak gjennom huden) som ledd i behandling ved røykeavvenning. Nikotin brukes også i legemidler for behandling av pasienter med Parkinsons sykdom.” Videre står det at “nikotinsulfat løst i vann ble tidligere brukt som sprøytemiddel mot skadedyr på planter og trær. Det er nå forbudt i Norge, men brukes i mange andre land.” Sitat: nikotin – Store medisinske leksikon

Men husk for all del!

Tobakk er helseskadelig i en hver form, og blir på ingen måte ufarlig av at vi dyrker den økologisk i vår egen kjøkkenhage. Denne lille artikkelen er ikke en oppfordring til tobakksbruk, men er skrevet i erkjennelsen av at livet er litt bulkete og utfordrende for oss alle i kortere og lengre perioder og det er ikke alltid det er så lett å skulle legge bort små og store uvaner vi støtter oss til - særlig ikke når livet er spesielt krevende. For noen kan tilgangen til en klypen snus bety en forskjell om en krise skulle bli langvarig og tobakk blir et luksus produkt på svartebørsen slik det var under 2. verdenskrig. Da er det kanskje fornuftig - for husfredens skyld - å sette av et par kvadratmeter, så blir kanskje humøret bedre og livet litt lettere for alle som bor under det taket.

Beredskapsfrø - en alternativ julegave med økologiske frø fra Solhatt Økologiske.

Frøpakke Beredskapshagen | Solhatt Økologiske frø

Gartner Anders Nordrum