Kjøkkenhage på hytta i fjellet - inspirasjonsdag / minikurs
Tirsdag 9. juli blir det for nybegynnere inspirasjonsdag om dyrking på hytta i fjellet. I Marit og Jørn Utheims frodige kjøkkenhage, på ærverdige Nythun nesten 900 moh i Valdres, får du denne kursdagen en enkel innføring i hva som kan dyrkes på hytta - og hvordan du allerede denne sommeren og høsten kan forberede din egen hyttehage til første avling neste sommer.
Der ingen skulle tro - at noe kunne gro!
På samme måte som vertskapet Marit og Jørn inntil for få år siden hadde utelukket muligheten for å dyrke noe selv til sin egen restaurant så høyt til fjells, tenker de fleste av oss at kjøkkenhage på fjellhytta er en lite realistisk hobby. Men det motsatte er tilfelle. For kvadratmetrene du har rundt hytta er dyrkings-unike, og innbyr til store, smakfulle og gode avlinger av poteter og grønnsaker - høyt hevet over de fleste sykdommer og skadeinsekter som plager kjøkkenhagen i lavlandet. Den korte sommeren gir riktig nok noen utfordringer - sammen med lavere gjennomsnittstemperaturer og et noe mer lunefullt vær - men alt dette kan løses. Derfor dyrker stadig flere på hytta i fjellet og opplever med det at tiden der blir enda mer verdifull.
Dette lærer du på kurset
Vi studerer og blir kjent med grønnsakene og potetene som dyrkes på Nythun - de samme som du kan dyrke på hytta di
Utfordringene med å dyrke opp mot 1000 moh
Hvor kan du best plassere grønnsakene på din hyttetomt?
Vi skal med stedegen jord og lokale ressurser bygge et dyrkingsbed på Nythun for neste sommer, på samme måte som du har mulighet til å gjøre rundt egen hytte
Hvordan du enkelt kan skjerme grønnsaker og poteter mot frost, elg, beitedyr og hare.
Dine forkunnskaper
Du trenger ingen forkunnskaper for å få godt utbytte av kurset.
Kursholdere
Barbro og Anders Nordrum har mange års egen erfaring med dyrking i fjellet - og som veiledere for andre som vil dyrke på hytta. Anders er gartner og pedagog, med bla 22 år som gartnerfaglærer. Barbro og Anders har sammen med sin eldste datter Maria, skrevet boka “Beredskapshagen - slik får du mat ut av plenen”.
Dagsplan
Kl 10.00 Oppmøte, registrering, kaffe og mingling
Hagevandring med undervisning
Kl 13.00 - 14.00 Lunsj
Praktisk bygging av dyrkingsbed, jordforbedring og gjødsling
Kl 16.00 Kurset er ferdig
Påmelding
Dagskurset koster kr 990. Påmelding gjør du ved å sende en epost til post@datsja,no. Når du får svar om plass, bekrefter du ved å betale kr 490 i kursavgift. Ved ankomst til Nythun 9. juli betaler du 500,- for mat og lokaler. Kurs, mat og lokaler er en samlet pakke, det er derfor ikke mulig å kjøpe bare kurset.