Kjøkkenhage på hytta i fjellet - inspirasjonsdag / minikurs

Tirsdag 9. juli blir det for nybegynnere inspirasjonsdag om dyrking på hytta i fjellet. I Marit og Jørn Utheims frodige kjøkkenhage, på ærverdige Nythun nesten 900 moh i Valdres, får du denne kursdagen en enkel innføring i hva som kan dyrkes på hytta - og hvordan du allerede denne sommeren og høsten kan forberede din egen hyttehage til første avling neste sommer.

Ole Håkon Kopperud høster hvitløk på hytta ved Flyen i Valdres. Foto Ole Håkon Kopperud

Der ingen skulle tro - at noe kunne gro!

På samme måte som vertskapet Marit og Jørn inntil for få år siden hadde utelukket muligheten for å dyrke noe selv til sin egen restaurant så høyt til fjells, tenker de fleste av oss at kjøkkenhage på fjellhytta er en lite realistisk hobby. Men det motsatte er tilfelle. For kvadratmetrene du har rundt hytta er dyrkings-unike, og innbyr til store, smakfulle og gode avlinger av poteter og grønnsaker - høyt hevet over de fleste sykdommer og skadeinsekter som plager kjøkkenhagen i lavlandet. Den korte sommeren gir riktig nok noen utfordringer - sammen med lavere gjennomsnittstemperaturer og et noe mer lunefullt vær - men alt dette kan løses. Derfor dyrker stadig flere på hytta i fjellet og opplever med det at tiden der blir enda mer verdifull.

For noen år siden så Marit og Jørn Utheim på muligheten for å dyrke på nesten 900 moh som utelukket. I dag dyrker de nesten all potet til egen restaurant og mye av grønnsakene.

Dette lærer du på kurset

  • Vi studerer og blir kjent med grønnsakene og potetene som dyrkes på Nythun - de samme som du kan dyrke på hytta di

  • Utfordringene med å dyrke opp mot 1000 moh

  • Hvor kan du best plassere grønnsakene på din hyttetomt?

  • Vi skal med stedegen jord og lokale ressurser bygge et dyrkingsbed på Nythun for neste sommer, på samme måte som du har mulighet til å gjøre rundt egen hytte

  • Hvordan du enkelt kan skjerme grønnsaker og poteter mot frost, elg, beitedyr og hare.

Løk og grønnkål på Nythun

Dine forkunnskaper

Du trenger ingen forkunnskaper for å få godt utbytte av kurset.

Hvitløk, kålvekster og sukkererter hos Johan Fredrik Arntzen, 940 moh ved Syndin

Kursholdere

Barbro og Anders Nordrum har mange års egen erfaring med dyrking i fjellet - og som veiledere for andre som vil dyrke på hytta. Anders er gartner og pedagog, med bla 22 år som gartnerfaglærer. Barbro og Anders har sammen med sin eldste datter Maria, skrevet boka “Beredskapshagen - slik får du mat ut av plenen”.

Dagsplan

Kl 10.00 Oppmøte, registrering, kaffe og mingling

Hagevandring med undervisning

Kl 13.00 - 14.00 Lunsj

Praktisk bygging av dyrkingsbed, jordforbedring og gjødsling

Kl 16.00 Kurset er ferdig

Påmelding

Dagskurset koster kr 990. Påmelding gjør du ved å sende en epost til post@datsja,no. Når du får svar om plass, bekrefter du ved å betale kr 490 i kursavgift. Ved ankomst til Nythun 9. juli betaler du 500,- for mat og lokaler. Kurs, mat og lokaler er en samlet pakke, det er derfor ikke mulig å kjøpe bare kurset.

Gartner Anders Nordrum