Er du glad i poteten?

BOKANMELDELSE. Leter du etter argumenter for potetens fortreffelighet, dens lange og spennende historie, hvordan den har vært med å forme samfunnet vi har fått, bruksområder, hvorfor den er så næringsrik (og ikke gjør deg feit), oppskrifter, dyrking, utfordringer den står overfor, foredling av nye sorter og ikke minst hva den betyr for vår beredskap og matforsyningssikkerhet - ja, da bør du lese boken “Den fantastiske poteten - en kulturhistorie” av Marianne Berg.

Hvor har jeg vært?

Hvordan er det mulig å være så genuint opptatt av beredskapshager, matforsyningssikkerhet og potetdyrking som vi er, og ikke samtidig ha oppdaget boken Den fantastiske poteten? Jeg har ikke noe godt svar, men boken hadde faktisk gått oss hus forbi, helt til våre fjellpotetdyrkende venner, Nina og Tore Stein Klevjer, gjorde oss oppmerksomme på “skattekisten” - takk, takk, takk og takk !!.

En praktbok

Dette er uten tvil en unik og viktig bok som med Marianne Bergs levende språk, gode historier, illustrative bilder, faktabaserte kunnskaper og gode formidlingsevne, både blir lettlest og medrivende. Den tåler både sammenhengende lesing og tematiske jafs. Boken en gave inn i en tid der uroen i verden øker, potetprisene stiger, avlingene trues av været og stadig nye varianter av resistente tørråtesopper dukker opp. Ja, mer enn på veldig lenge, ser vi nå hvor avgjørende poteten er og vil kunne bli.

Gir oss forståelse

Heldigvis er det en stund siden ordet “potetbonde” ble brukt som et nedlatende utrykk for en litt enkel gårdbruker som ikke kunne noe annet - i dag vet vi at potetdyrking er en vitenskap. Og samtidig mangler det på nettopp forståelse for potetdyrkingens utfordringer, muligheter og avgjørende rolle inn i en ukjent fremtid. Marianne Berg tar oss med hele vegen fra menneskets møte med villpotetene for over 10.000 år siden, foredlingsarbeidet de søramerikanske bøndene gjorde gjennom tusenvis av år og til poteten inntar den norske åker og husholdning for drøyt 200 år siden - ja, vi har mye å takke søramerikanske bønder og planteforedlere for.

En flott gave

Boken kan selvfølgelig lånes på biblioteker - men for oss kommer boken til å få en fast plass i bokhylla og jeg tror den lett vil havne inn på lista over hva vi gir den som har alt. For om du skal kjøpe potetene eller dyrke de selv, vil kunnskapen om og alle de fascinerende historiene løfte samtalen rundt bordet til et nivå der poteten plutselig blir hovedretten - og det er kanskje akkurat det den bør bli - gourmetmat og vårt sikreste kort ved en matforsyningskrise, enten vi nå bor i nord, syd, ved kysten eller i fjellet. Dette er regntung ferielitteratur på sitt beste for den som aldri får nok av planten som forandret Europa.

Boken finner du både i fysiske bokhandler og nettbokhandler, som feks her: Den fantastiske poteten - Marianne Berg - innbundet(9788281044760) | Adlibris Bokhandel

Gartner Anders Nordrum