Kurs: Kjøkkenhagen i fjellet - der ingen skulle tro at noe kunne gro. 26 - 28 august -24

I frisk fjelluft, høyt hevet over både potettørråte og brunsnegler vokser det frem store, flotte og smakfulle avlinger rundt stadig flere hytter i den norske fjellheimen. Det var ikke så vanskelig, sier Marit og Jørn Utheim på Nythun der de nå på nesten 900 moh dyrker mye av det de serverer sine gjester i restauranten. Det var bare noen enkle grunnleggende prinsipper som måtte følges - resten ble et eventyr.

Kjøkkenhagen til Hilde og Gill Meretz på hytta 800 moh i Valdres.

Et lite stykke kjøkkenhage på hytta til Sølvi Fines og Harald Wannebo i Valdres. Friskt, fint og smakfullt. Foto Sølvi Fines

Harald Wannebo og Sølvi Fines i den første potet “åkeren” på hytta i Valdres. Foto privat

Kurs midt i hyttehagen på Nythun

Ja, nettopp her, midt i Marit og Jørns frodige og produktive kjøkkenhage, holder vi kurs om dyrking i fjellet for de som bærer på en drøm om en dag å kunne dyrke på hytta. For bare 5 år siden var alle tanker om kjøkkenhage en ren utopi for de to lidenskapelige gourmet kokkene, men nå er dyrking av egen mat til egen restaurant blitt deres andre lidenskap. Ingen kunstgjødsel eller plantevernmidler - alt med lokale ressurser - og det er nettopp disse erfaringene og kunnskapene kursdeltakerne skal få del i.

På Nythun dyrker de det meste der de for 5 år siden trodde at ingen ting kunne gro. Foto Anders Nordrum

Gammelt nytt

Å dyrke kjøkkenhage i fjellet er egentlig ingen nyhet,. Det har bare sakte smuldret bort sammen med stølsdrift/seterdrift og det aktive utmarkslivet som preget den norske fjellheimen til langt ut på 1960 tallet. Men fortsatt står rabarbra og gressløk igjen og minner oss om en svunnen tid - sammen med en og annen ripsbusk - for en gang var det annerledes. Livet i fjellet fra midten av juni til midt i september utgjorde 1/4 av året, og gav mang ei budeie tid til andre sysler enn bare dyrestell. For mange var den lille kjøkkenhagen ved selet, både en kjærkommen hobby og en kilde til rabarbrasuppe, gressløk til ørretmiddagene, og litt poteter de siste ukene før folk og fe igjen flyttet ned i bygda. Min egen svigermor, Kjellaug, dyrket også litt salat som ble servert med dressing av fløte og rømme mm. og bidro til ekstra trivsel og matglede rundt middagsbordet på stølen.

Potetåkeren på Syltsetra 900 moh i Fåvangfjellet en gang ved slutten av 50 - tallet. Foto privat.

Kunnskap som overlevde

På fjellgårdene som ofte lå like høyt som støls- og setervangene, dyrket de sine poteter og grønnsaker på vanlig vis. Her var sesongen kort og intens. Men med riktige sorter, lun plassering og godt stell, gav selv potetåkeren avling på tross av en frostnatt eller to. Det skjedde selvfølgelig at nattefrosten kunne bli for hard og avlingen utebli, men som oftest gikk det greit.

Gerd Aasberg driver i dag sammen med mannen Emil, sin slektsgård i Dagali 900 moh. Her har både de og hennes foreldre alltid dyrket poteter og hatt grønnsakshage. For Gerd har kjøkkenhagen med bla urter, blitt en del av næringsgrunnlaget for gårdsdriften.

Alle kan

Det er denne rike dyrkingsarven fra den norske fjellheimen vi bygger på når vi setter fokus på hyttehagen til fjells. For fjellet er ikke først og fremst en hindring, men en unik og rik mulighet for å dyrke lokalt, økologisk og smaksrikt. Fjelldyrking har sine utfordringer, men disse lar seg stort sett løse og vi unngår tross alt de fleste utfordringer en hage i lavlandet kan by på.

Se en liten film om kjøkkenhagen på fjellet

Se på denne : Kjøkkenhager på stø kurs mot den norske fjellheimen — Datsja

Temaer:

- Hva du kan dyrke i fjellet

- Muligheter og utfordringer for kjøkkenhage opp mot snaufjellet

- Plassering på tomta

- Å bygge levende fruktbar jord på en enkel, lokal og naturlig måte

- Ettårige og flerårige grønnsaker 

- Hare, elg, duer, beitedyr og andre skadegjørere i fjellet.

- Slik lager du gode småplanter hjemme for utplanting på hytta.

- Små klimatiltak og beskyttelse mot frost

- Stell gjennom årstidene

- Omvisning, demonstrasjoner, bilder fra hyttehager i fjellheimen og erfaringsdeling

- Konservering og lagring av avling.

- Workshop

Kurs, opphold og priser

Kurset starter med lunsj kl 12.00 mandag den 26. august og avslutter med lunsj onsdag den 28 august. Kurset kan bestilles med full forpleining eller med bare måltidene. Kurset kan ikke kjøpes separat. Alle påmeldinger gjøres på mail til post@datsja.no

 

  •  Kursavgiften (undervisningen) på kr 1200,- betales når du har fått bekreftet plass.

  •  2 døgn inkl 3 lunsjer, 2 middager og 2 frokoster på Nythun. Overnatting i enkeltrom kr 3900 og overnatting i dobbeltrom kr 3500.

  •  3 lunsjer og 2 middager på Nythun uten overnatting kr 2900,- Mat og eventuelt rom betales ved ankomst på Nythun.

Skjermdump av forsiden på Avisa Valdres 15 juli 2023.

Gartner Anders Nordrum