Høstkurs i Beredskapshagen lørdagene 14. og 21. september -24

Hvordan dyrke høste, sortere og lagre avlingen fra kjøkkenhagen så minst mulig går til spille, og hvordan forberede våren allerede nå i høst? Det er den faglige rammen om Datsjas høstkurs i Beredskapshagen i Valdres.

Datsjas Beredskapshage har som mål å samle, erfare og videreformidle kunnskap om kjøkkenhagen i et matvareberedskaps - perspektiv. Dette betyr at kunnskapen vi formidler på kursene om dyrking, høsting og lagring, skal kunne anvendes i en situasjon uten hjelpemidler som er basert på strøm, drivstoff, elektronikk eller åpent hagesenter. Målet er at du med spade, frø og naturens gjødselressurser i trillebåravstand fra hagen, skal kunne dyrke med godt utbytte.

Gress og planterester er det eneste gjødselmiddelet alle har tilgang til uansett hvor de bor i landet, og det er derfor også det eneste vi gjødsler med i Beredskapshagen.

Det meste av vanlige grønnsaker kan dyrkes utendørs selv hos oss 400 moh i Valdres. Det handler om dyrkingsmåte og sortsvalg - og alt dette kan læres.



Også mer marginale grønnsaker for norske hager - som for eksempel søtpotet - prøves ut og gir avling utendørs i Valdres

Erfaring viser at det ikke er vanskelig å få gode avlinger på denne måten, men heller at lagring blir en av de store utfordringene. Om kjølelager ikke får strøm og huset ikke har jordkjeller, må vi som dyrkere finne andre gode måter å bevare avlingen på. Ved å hente frem kunnskap fra gamle lærebøker og erfaringer fra Øst-Europa, ser vi at det finnes gode muligheter.

Hvitmose (spagnum) fra myrer, er noe av det beste man kan lagre rødbeter, gulrot, kålrot og andre rotvekster i. Men så trenger man et sted å oppbevare det med passe lav temperatur, uten frost - det er utfordringen.


Temaene formidles gjennom undervisning, demonstrasjon og samtale om dyrking og lagring av de ordinære grønnsakslagene. På dette kurset vil vi også fokusere på de flerårige vekstene potet, hvitløk og sjalottløk. Samtidig vil vi i år se på erfaringene vi har gjort med å dyrke søtpoteter som en ordinær grønnsak i Beredskapshagen-

En allsidig kjøkkenhage i en krisetid forutsetter et allsidig frølager

Beredskapsfrø

En av Datsjas viktigste mål er å bidra til at flest mulig tilegner seg grunnleggende kunnskap om nedfrysing og langtidslagring av egne grønnsaksfrø, for bruk i endrede og mer krevende situasjoner. Dette kan alle lære og gjøre med sine egne frørester. 

På kurset blir det også mulig å kjøpe små sertifiserte startkulturer av den tørråtesterke potetsorten Sarpo Mira og tre gamle, virusrensede sjalottløksorter (for setting til våren).

Undervisningen foregår for det meste ute i Beredskapshagen


Emner for dagen

Kort innføring i hvordan de ulike kulturene er dyrket fra såing til høsting her i vår hage - med kun lokale ressurser.

Gressdekke og andre jordbyggende næringsberikende tiltak som gir god vekst og større avling.

Sortering av avlingen etter hva som kan langtidslagres ferskt og hva som må spises fort eller lagres på andre måter.

Poteter og flerårige løkvekster. Sortsvalg, dyrking og lagring.

Høsting av noen frøslag

Lagring av frø

Ulike lagringsmetoder for grønnsaker utendørs

Sanking av såjord til våren

Høstsåing av noen typiske lagrings- grønnsaker

Høstens vårforberedelser i kjøkkenhagen

Kurset går fra kl 10.00 til 16.00. Det blir kaffe og litt å bite i (grønnsaker, frukt, kakestykke) i ved ankomst, en varm lunsj midt på dagen og kaffe og litt kake før avreise. De to kursdagene har samme innhold, og du velger den som passer best. Om du kan begge dagene, er vi glad for å vite det, så vi bedre kan sjonglere mellom og fylle plassene.

Kurset holdes hos oss på Leira i Valdres,  ca 3 timer kjøring fra Oslo.

Det settes opp venteliste, dersom påmeldingen blir stor. Noe begrensede plasser.

Påmeldingen gjør du på e-post til post@datsja.no.

Kursavgiften er på kr 1350,- og betales først etter at påmeldingen er bekreftet. Ved sykdom betales kursavgiften i sin helhet tilbake.

Vi kan har noen få overnattingsplasser her hos oss med oppredd seng, kveldsmat og frokost fra fredag til lørdag til kr 500 pr pers. Forøvrig er det rikelig med hotellplasser i området.

Kurs om dyrking i fjellet: “Der ingen skulle tro at noe kunne gro”

Kurs: Kjøkkenhagen i fjellet - der ingen skulle tro at noe kunne gro. 26 - 28 august -24 — Datsja


Velkommen til oss

Beste hilsen

Barbro og Anders Nordrum

Foto: Morten Laueng






Gartner Anders Nordrum