Dyrk din egen brune "ris"

Med sine helt nakne, glatte korn og høye næringsverdi er Svedjerug ypperlig egnet som egen-dyrket erstatning for upolert ris. Den er god, dersom du liker litt fyldigere smak og tyggemotstand, den er kortreist og den er særdeles god beredskap. Hardfør som den er og vekstvillig i heller karrig jord, kan den dyrkes over mye av landet, og spesielt i en kritisk situasjon - om du har en ekstra ledig jordflekk.

Svedjerugen - en gave fra skog-finnene.

Den robuste planten kom først til Norge med skog-finnene på 1600 tallet. Men ble så borte og var tilsynelatende utdødd hos oss i nær 100 år før Per Martin Tvengsberg i 1973 fant igjen 10 korn i en korntørke på Finnskogen. Syv av disse kornene spirte, og fra disse syv kornene stammer all Svedjerug vi dyrker i dag. Plantens unike evne til å klare seg på skrinn jord og i tøft klima, er egenskaper selektert frem gjennom mange hundre års dyrking med svedjebruk Svedjebruk – lokalhistoriewiki.no og folks vandring gjennom et barskt klima fra Karelen til Norge. Det var kanskje få som trodde at denne “primitive” rugen skulle ha noen fremtid i et moderne jordbruk, men i dag ser vi noe annet. Blant annet dyrkes den “der ingen skulle tro at korn kunne gro”. Les mer her: Svedjerug 'Tvengsberg' - Nibio

Svedjerugen er en fantastisk gave fra de nøysomme, robuste og driftige menneskene som i sin tid bosatte seg i det vi i dag kaller Finnskogen. Gjennom dem fikk Norge del i en rik arv på mange plan, og der Svedjerugen og Svedjenepe Svedjenepa - en del i prosjektet "Finnskogmat - for bolyst och grönn turisme" - Finnskogen Natur & kulturpark står igjen som to synlige og livskraftige gaver for fremtiden. I tillegg kommer en rik kulturell arv gjennom byggeteknikk, jordbruk, handverk, fortellinger og musikk som preger særlig områdene lengst øst i Norge den dag i dag. Vi har alle mye å være dem takknemlige for.

Aagot og Odd Kvakestad med sin rugåker 820 moh i Steinsetbygda i Valdres. Aksene har skutt frem og vi skriver 7. juli, men de er sådd sommeren i forvegen. Det ble modent korn til hønene. Eget foto.

Selv har vi dyrket den og fått modent korn på 900 moh i Valdres. I denne artikkelen skriver vi litt om våre venners erfaring på 820 moh i samme region Svedjerug i fjellbygda — Datsja. Les også denne om gamle kornsorter og arbeidet til Kristin og Johan Sward Kornet, hagen, arven og livet — Datsja

Svedjerug er ikke det kornslaget som gir størst avling pr dekar, men det er kanskje det kornslaget som vil klare seg flest steder i Norge og på den skrinneste jorda. I et beredskapsperspektiv er det derfor verd å prøve den ut på stedet der du bor, dersom andre mer produktive kornslag er utelukket.

Svedjerug er en toårig plante, derfor må den såes sommeren i forvegen: Svedjerug – Wikipedia

Modnende svedjerug på 900 moh i Valdres. Bildet er tatt i slutten av august. Privat foto

Jostein Skaar skjærer svedjerugåkeren med ljå. Den ble ikke høy i den skrinne jorda på 900 moh i Valdres, men avling ble det. Eget foto

Jostein Skaar og May Synnøve Langeland er med på skuronna til fjells i begynnelsen av september. Privat foto

Høy næringsverdi

Dette temaet overlater vi til Store norske leksikon: “Næringsverdien av rug er i dag ubestridt blant forskere verden over. Dette er grunnen til at rug har inntatt en prominent plass i varer som frokostblandinger, svært populære ferdigvarer i moderne, vestlig husholdning. Rug er i vår tid blitt et kornprodukt for de fleste av oss, og rapporter viser stadig oftere at det er vist positive helsemessige effekter av rug, spesielt som helkorn i ulike blandinger. Både rug og andre kornslag er blant annet svært rike kilder til magnesium, et mineral som medvirker helsemessig positivt til effektene av over 300 enzymer. Dette gjelder ikke minst enzymer som er involvert i kroppens utnyttelse av glukose (sukker) og i bukspyttkjertelens produksjon av insulin.

Rug tåler tørke

Rug tåler tørkestress bedre enn andre kornarter, noe som har gjort den til en viktig kornart, spesielt i Nord- og Øst-Europa og i Russland.” rug – Store norske leksikon

Gammelt arkivbilde fra finsk digitalt museum. Skogfinner brenner skogbunn på hogstflate før svedjerugen skal såes rundt Sant Hans. Foto fra digitalt museum.

Hvordan få ut kornet?

I liten skala må rugen treskes manuelt slik man gjorde før og slik mange gjør med for eksempel med ris flere steder rundt i verden den dag i dag. Se denne videoen om ris tresking: Bing Videoer

Det kan altså gjøres helt enkelt ved å brette ut en stor presenning på bakken, legge en pall flatt midt utpå og så slå nekene med tørre aks mot pallen slik at kornet løsner og faller ned på presenningen. I forlengelsen bankes nekene med en stokk for å få mest mulig til å falle av. Det som da ligger igjen på presenningen er korn og bøss (tomme aks, tørre blader osv) som skilles fra kornene ved at “passe sterk vind” blåser bøsset vekk når kornet tømmes sakte over presenningen fra ca en meters høyde. Søk videre på feks “Threshing rye manually” og se hva andre har gjort. Det er ikke gjort i en fei, men om situasjonen krever det, er det utrolig hva vi får til med gamle manuelle metoder.

Slik lager du rug-ris.

Hos Sigdal mølle kan du bestille hel Svedjerug, og her skriver de: “Hele korn av svedjerug har mange bruksområder. Legg svedjerugen i bløt i 24 timer. Tøm av vannet og tilsett nytt. Kok den så fra 40-60 minutter. Svedjerug kan serveres som ris til middagsretter, tilsettes i salater eller serveres til dessert med melk og syltetøy. Eller lag en «rugotto».” Svedjerug hele korn ⋆ Sigdal Mølle.

Som et parentes er det kanskje interessant for enkelte å vite at Sigdal mølle selger økologisk korn og mel av gamle kornsorter. De har både utsalg på mølla og du kan handle på nett: Økologisk mel fra Sigdal Mølle ⋆ Naturlig. Ekte. Økologisk!

Prøvesmaking av rug-ris. Gourmet kokkene Marit og Jørn Utheim fra Nythun hotell bruker mest mulig lokalprodusert i sin restaurant og rug-ris falt i smak. Eget foto.

Såfrø av Svedjerug

Dette hele kornet fra feks Sigdal, kan du også bruke som såkorn om du har lyst til å prøve å dyrke. Forøvrig ligger det 300 gr såkorn av Svedjerug i Beredskapsfrø pakken fra Solhatt økologiske frø, så skal du allikevel bestille beredskapsfrø for nedfrysing, får du med en god startpakke med Svedjerug der: Frøpakke Beredskapshagen | Solhatt økologiske frø

Vinterkurs om beredskapshagen 25 januar 2025

Ønsker du å lære mer om dyrking av en beredskapshage, har vi vårt vinterkurs her i Valdres lørdag 25. januar. Les mer om kurset og påmelding her: Vinterkurs om beredskapshagen. Et helt dyrkingsår fra A til Å . Lørdag 25 jan 2025 — Datsja

Gartner Anders Nordrum