Beredskapshagekurs lørdag 3. mai 2025
Hvordan kan vi alle i en fremtidig kritisk situasjon gjøre om plener, bed og andre dyrkbare arealer til fruktbare kjøkkenhager, uten tilgang til åpne hagesentre, ferdige småplanter, gjødsel og sekkejord - bare med enkel kunnskap og det vi kan finne i trillebåravstand til hagen? Svarene på dette blir læringsmålene for dagskurset hos oss i Valdres 3. mai.
Fotografier: Bård Bårdsløkken
Plenens Plan B
Hva kan vi lære av historien? Erfaringer fra Sovjettiden viser at de millioner av små og store datsjaer hadde en helt avgjørende betydning for innbyggernes ernæring og overlevelse. Ja, i perioder kommer 50% av det menigmann spiser fra egne hager, plukking av sopp og bær, og fritidsfiske. De var avhengige av det jorden og naturen kunne bidra med til bordet, og plener var kun et luksusfenomen for de privilegerte.
De sovjetiske datsjaene var, og er fortsatt, vesentlig for matsikkerheten til store deler av befolkningen.
Også i Norge har dette vært en realitet. I 1942, to år inn i andre verdenskrig, skriver hagebrukslærer Sverre Østli i boken “Dyrking av poteter og grønnsaker for amatører” at “nå må alle ledige jordflekker nyttes til dyrking av disse viktige vekster”. Og slik var det. Ja, ikke bare plener og grøftekanter, men også Frognerparken, store deler av Bogstad golfbane og andre fellesarealer ble omdisponert til dyrking. Ut av dette kom det tonnevis med livsviktig mat. Erfaring viser at historien har en lei tendens til å gjenta seg. Siden sommeren 2015 har vi jobbet aktivt med å hente kunnskaper frem fra glemselen og dele det vi lærer og erfarer med alle som ønsker del i disse erfaringene.
Bilde fra et av kursene Datsja holdt om beredskapshager hos Bybonden i Bergen.
Alle kan lære det
Slik vi selv har lært og erfart, kan alle lære. Vår erfaring gjennom de siste ni årene er at vår 200 m2 kjøkkenhage kan dyrkes og gjødsles med håndkraft og lokale ressurser og at den gir oss stadig store og forutsigbare avlinger. I vår egen hage her i Valdres 400 moh prøver vi ut kunnskaper fra Sovjettidens datsjaer, gammel norsk faglitteratur og fra andre hageeiere i vår tid og deler erfaringene videre her på bloggen, i foredrag og gjennom dagskurs som dette.
Fra vår demonstrasjonshage i Valdres. Foto: Bård Bårdsløkken
Læringsmål for dagen
- Hva er en fruktbar jord og hvordan kan jeg bygge den opp i min hage?
- Hvilke skadedyr og sykdommer har vi, og hvordan kan de holdes i sjakk?
- Hva bør vi ha på lager av utstyr og hjelpemidler?
- Langtidslagring av frø. - Jordtyper - hvilke har du i din hage? - Egenprodusert såjord
- Småplante-oppal i vinduskarmen uten kunstig lys.
- Naturens og nærområdets gjødselreserver.
- Praktisk dyrking.
- Kort om høsting og lagring.
- Valg av grønnsaksslag og sorter.
Kurset passer for alle som ønsker å få kunnskap om hvordan man kan få mest mulig ut av hageflekken med hjelp av grønnsaksfrø, håndredskaper, gjødselressurser fra nærområdet og noen grunnleggende kunnskaper.
Tid, sted og pris
Kursdagen starter kl 10.00 og slutter kl 16.00.
Kursavgiften er kr 1390. (Det vil bli sendt ut faktura i forkant av kurset.)
Det blir servert kaffe /te og noe å bite i ved ankomst, og varm lunsj midt på dagen.
Vi kan tilby noen overnattingsplasser med oppredd seng, kveldsmat og frokost til 500,- pr person. Det finnes også en ganske rimelig hyttecamping på Leira og det er hotell på Fagernes.
Påmelding eller evt spørsmål: Send mail til post@datsja.no
Barbro og Anders i beredskapshagen. Foto Øystein Clausen
Andre kurs om dyrking av beredskapshager våren 2025
Abildsø gård i Oslo 10 mai: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064482144657&__cft__[0]=AZVtb00CpX49NtK8eZvWzFs3thQw4fvcVVcEq0fE9NhlWGNaYK9Vb4lWRpQERcdoOVNx9nDM2XBLivSINgN3NjE63FiEHId5ONZ9_49T1dBdvlfFMjxRSRMA1mo7o_e-tvl4n9ZawLD-gg1dU21lnBO1bLzXLwBsjYhWviPksYAyQQ&__tn__=-UC%2CP-R
Grønt kompetansesenter i Trønderlag: (1) Beredskapshagen - Hvordan få mat ut av plena? | Facebook