Alle kan vi lagre rotgrønnsaker ute i hagen
Uten kjølelager eller jordkjeller må vi enten alliere oss med noen som har ledig plass, spise alt før frosten setter inn, konservere det eller vi kan ta frem gamle lagringsmetoder - som å grave grønnsakene ned i en eller annen form for kulelagring. Her er noen erfaringer - nyttige i et beredskapsperspektiv enten du har dyrket rotgrønnsakene selv eller har ønske om å kjøpe inn til et vinterlager.
Gamle metoder på nye måter
Kulelagring forutsatte ofte store mengder grønnsaker som ble lagret delvis over bakken, men med et tykt lag halm, så jord før det hele fikk en pressenning over - altså er ikke fremgangsmåten så lett å kopiere for små mengder i små hager. Dessuten er en liten husholdning avhengig av å ta ut litt av gangen, noe som gjør det nødvendig å kunne ta ut litt og litt uten at alt utsettes for streng kulde.
Metodene som vises her er ikke direkte overførbare til alle landsdeler siden vinteren i for eksempel Foldal, Follo og Fana er ekstremt ulike. Men der det milde klimaet i Fana gjør det lite sannsynlig med dyp frost, kan dette kompenseres i Folldal med å måke over mye snø. Her må vi dele og lære av hverandres erfaringer.
Lenker om lagring til å bli klok av
Tone Søndmør tipset oss om denne fra Norsk senter for økologisk landbruk NORSØK. https://www.facebook.com/okoforsk/videos/837630443915583 NORSØK har generelt mye godt stoff om hagebruk og i denne filmen gis en god innføring i utelagring på vestlandet
Maria Hestad Berg er en av våre viktigste formidlere om småhagebruk og i denne og flere andre videoer forteller hun om noen av sine lagringserfaringer https://www.youtube.com/watch?v=ffvBk-RsA_U
Grete og Bent Nilsen i Vestfold har god erfaring med å la gulrøttene stå i bakken, dekke hele stykket til med glavamatter og så ta opp senere på vinteren. Jostein Skaar på 600 moh i Valdres har gjort samme erfaring og lagrer godt under et lag med løv, granbar og snø - selv om vinteren der kan være streng.
Vi i Datsja har også gjennom de siste årene skrevet litt om temaet og blant annet denne lenken shttps://www.datsja.no/blogg/2016/10/8/-lagre-grnnsaker-utendrs
Viktig i et beredskapsperspektiv
Vi skal ikke underslå at utendørslagring kan gi betydelige utfordringer både med skadedyr (gnagere), frost og ikke minst ansamling av vann i gropa, men vi ser at alt dette kan la seg løse. Det gjelder bare å tilpasse metoden til din hage der du bor i Norge.