Vinterkurs i beredskapshagen 2024. Et helt dyrkingsår fra A til Å

Alle hagens plener, staudebed og skråninger kan bli en produktiv beredskapshage ved hjelp av enkle håndredskaper og lokale gjødselkilder. Datsjas vinterkurs er en enkel innføring i hele årsjulet til en beredskapshage - fra A til Å.

Både planlegging av hagen, arbeidsoppgavene, oppalet av egne gode småplanter i vinduskarmen, skaffe seg oversikt over dine lokale gjødselkilder og se over at du har nødvendige, enkle redskaper, er alt sammen viktig for utbyttet du får fra hagen til høsten. Det samme er planene du har for hvordan avlingen skal lagres. Lørdag den 3. februar 2024 holder vi dagskurs her hos oss i Valdres, om hvordan du enkelt kan bygge og drifte din egen beredskapshage. Påmelding på mail til post@datsja.no.

Fra små frø til stor avling

Skal en kjøkkenhage gi god avling, må de ulike grønnsaksslagene møtes på sine behov fra spiring til høsting. For noen slag kunne det starte i høst med hvitløksetting, for andre starter vekstsesongen nå - i vinduskarmen, mens atter andre må vente tll jorda er varm og trekkfuglene er tilbake.

Ingen skal ha det helt likt, men alle trenger meitemarken. Foto kollasj: Halvor Nordrum

Kursets mål

Gjennom kurset søker vi å gi deltakerne en god nok innføring i plantenes grunnleggende behov, fra vi vekker frøet ut av dvalen og frem til plantene er etablert ute i kjøkkenhagen og frem til avling. Med disse kunnskapene og erfaringene skal kursdeltakerene kunne reise hjem og dyrke frem sine egne grønnsaksplanter i sin egen vinduskarm - med det lyset de naturlig får gjennom vinduet - og med den varmen som er i huset.

Med speil og aluminiumsfolie reflekteres dagslyset og gir småplantene nok lys. Foto: Jostein Skaar

En vindushylle med grønnsakplanter i Arkhangelsk påsken 2010. Om noen uker skulle de ut på datsjaen.

Oppal av egne småplanter med bare naturlig lys er viktig i et beredskapsperspektiv. Med refleks fra snøen ute og aluminiumsfolien bak, får plantene rikelig lys. Foto Anders Nordrum

Videre er det et mål å se hvordan god planlegging kan løfte produksjonen på arealet. Det vi forbereder og planlegger nå, gir uttelling til høsten. Kurset har som mål å styrke kjøkkenhagenes matvarepotensial ved en langvarig krise.

Å forstå en plantes utvikling og livsbetingelser, fra den som frø vekkes og helt frem til den har sine første varige blader og kan “stå på egne ben”, er avgjørende for livet videre i kjøkkenhagen og avlingen vi kan høste.

Kursinnhold

I kurset følger vi frø og planter både teoretisk og praktisk. Temaene er : Frølagring, ulike frø - ulike behov, fra frø til plante, utviklingsstadier, spiretemperaturer, såjord, såing, spiring, prikling, optimal utnyttelse av vinduskarmen, nok naturlig lys gjennom lysrefleksjon og småplanteproduksjon i kaldbenk og dyrkingskasser. Vi berører også tematikken utendørs vintersåing.

Jordtyper er så mangt og har stor betydning for hvordan du skal bedre og behandle den. Her viser Anders frem noen vanlige jordtyper på et kurs. Foto er fra en kursdeltaker.

Frøet og prosessen

Frø er en tidskapsel inn i fremtiden. Så lenge de ligger tørt og kaldt, vil de fleste frøslag lagre godt i mange år. Er de nedfrosset, vil de fleste leve i generasjoner. Hva som vekker frø ut av denne dvalen, varierer noe fra planteslag til planteslag, men for de fleste handler det om fuktighet og riktig spiretemperatur. 

Kursholdere

Som formidler av gartnerfag har Anders Nordrum en forholdsvis bred erfaringsbakgrunn - både gjennom sine 22 år ved Gjennestad gartnerskole, sine 14 år som gartner i kriminalomsorgen, som kursholder, fra egen kjøkkenhage, i ulike media og de siste årene også gjennom artikler på bloggen www.datsja.no. Ved å søke mot eldre faglitteratur, erfaringer fra datsjaer i Øst-Europa, småhagedyrkere i Norge og gjennom utprøving av ulike metoder i egen beredskapshage, søker Anders og Barbro å koble nøktern fagkunnskap opp mot menneskers tause, håndbårne erfaringer - for på den måten å kunne formidle videre relevant dyrkingskunnskap, som igjen kan komme til nytte om vi skulle oppleve tider med høye matvarepriser eller matknapphet.

Høstkurs i beredskapshagen

At all gjødsling skjer med lokale resurser i trillebåravstand fra hagen er en bærende tanke i beredskapshagen.

Målet for våre kurs er å videreformidle velprøvd kunnskap om dyrking av grønnsaker og nyttevekster under litt mer krevende forhold. Med utgangspunkt i enkle redskaper og hjelpemidler og med gjødselressurser i trillebåravstand til hagen, ønsker vi å peke på de store mulighetene som ligger gjemt i enhver oppdyrket plen.

Sted og tid

Kursdagen er på Vikatunet i Fagernes. Kurset går fra kl 10.00 og 16.00 lørdag 3 februar 24. Kurspris er 1350,- inkludert lunsj og kaffe. Kurset forutsetter ingen forkunnskaper. Påmelding på mail til post@datsja.no.

Vi har noen overnattingsplasser her hjemme hos oss. Pris for oppredd seng + kveldsmat og frokost er kr 500,-. Forøvrig er det gode hotellplasser på Fagernes og rimelige campinghytter på Leira.

Med vennlig hilsen Barbro og Anders Nordrum

Barbro og Anders Nordrum. Foto: Morten Løveng

Gartner Anders Nordrum