Matløk som gror, mister holdbarhet. Samtidig trenger vi å lagre egen løk mye av året - ikke minst i et beredskaps perspektiv. Løk er en viktig grønnsak. Men skal den ha det kaldt eller varmt og hvordan oppbevares den egentlig best? Vi har skrevet om det før, men mange spør - så derfor en liten reprise.
Read MorePå en gård 600 moh i Vang, ved inngangen mot Filefjell, dyrker Vida Timinskiene fra Litauen 200 tomatsorter på sin måte - og det fungerer.
Read MoreHvordan høste, sortere og lagre avlingen fra kjøkkenhagen så minst mulig går til spille og hvordan kan neste vår og sommer best mulig forberedes i høst? Dette er blant temaene på dagskurset lørdag 22 september.
Read MoreHva er egentlig hemmeligheten bak det å dyrke frem hvitløk med mange fedd/båter/kløfter, kontra det å dyrke frem bare en hel stor løk? For oss var dette en gåte, helt til professor Qiaochun Wang fra Kina ga oss noen av nøklene under et besøk her i Valdres. Mye peker i retning av ganske enkel plantefysiologi.
Read MoreI Datsjas beredskapshage på Leira i Valdres har tomatplantene de siste tre årene gitt gode avlinger - utendørs. Sortsvalg, egen jord og lokale gjødselkilder er noe av oppskriften.
Read MoreJohan Fredrik Arntzen er billedkunstner med verksted på Bærum verk og med kjøkkenhage på hytta i Valdres. “Jeg tenker jo at barna eller barnebarna en dag kanskje vil trenge den” sier han.
Read MoreHvitløksfletter er en praktisk og dekorativ måte å oppbevare hvitløk på gjennom vinteren. Flettingen krever litt øvelse, men vanskelig er det ikke. Det er finnes flere teknikker - selv bruker vi denne.
Read MoreNår dagene er varme og jorda tørker, opplever mange at jordskorpen blir for hard til at spirene trenger gjennom. Spiringen blir dårlig eller uteblir og sesongen kan bli ødelagt. Et enkelt og virksomt grep, er å dekke jorden med rester av hvit plast.
Read MoreFor noen år siden begynte jeg å tenke på om det gikk an å utvide vekstsesongen litt, uten å bruke drivhus. Ja jeg vet, jeg blir ofte tiltrukket av såkalt umulige ting, men det er moro å prøve - og det fungerer faktisk veldig godt.
Read MoreDet kan være det er i din hage - eller på hytta til noen du kjenner, som kjenner noen som har - der du bor, litt inn og opp i landet eller i nord? Kanskje sitter du på planter som over tid har vist at de passer perfekt til det området du bor i. I tilfelle ønsker Stephen Barstow i KVANN og Plantearven å registrere dem.
Read MoreFar hadde en ustoppelig trang til å prøve det som egentlig ikke gikk - så derfor - og fordi han elsket aspargessuppe - plantet han asparges i kjøkkenhagen 350 moh ved Fåvang i Gudbrandsdalen. Etter snart 40 år gir plantene fortsatt avling.
Read MoreHvordan kan du og jeg med enkle midler best mulig bygge opp en fruktbar jord, hindre sykdom og skadedyr og slik utvikle kjøkkenhagen til en mer forutsigbar del av vår private matvareberedskap? Dette er fokuset på Datsjas vårkurs i Valdres.
Read MoreEr det fortsatt mye snø i hagen? Dette har alltid vært en utfordring for de som er avhengig av avlingen, teller vekstdøgn og ser høsten nærme seg i det fjerne. Men til alle tider har bønder og hagebrukere vist råd - svaret er aske.
Read MoreUten ekstra varme og lys dyrker Merethe Lauen i sine klare plastkasser ute på verandaen - hele året. Det er spennende, utfordrende og det gir viktig læring i et selvforsyningsperspektiv - men det forutsetter at du er kystboer. Og det er jo mange.
Read MoreDet er fullt mulig å dyrke velutviklede, gode grønnsaksplanter i vinduskarmen med naturlig lys - om vi bare klarer å fange og utnytte det lyset som faktisk er der.
Read MoreSiden 1500 tallet har pepperroten vært her - Norges svar på wasabi - som mesterkokken Kjartan Kjelde ynder å kalle den. Men med sine glupske og uregjerlige røtter kan den være en utfordring å dyrke, bruke og ikke minst å bli kvitt. For over 100 år siden hadde de kontroll og gode avlinger, det er det noe å lære av.
Read MoreI 40 år har de drevet med matauk, og de har latt det gå sport i hvor lite de egentlig trenger å kjøpe av mat - OG hele produksjonslinjen deres, fra jord til bord, er nedsmittet i en variert flora melkesyrebakterier. Grete og Bent Nilsen er fargerike, glade, stolte selvbergere, og de er utømmelige kilder til velprøvd, håndbåren kunnskap for de som ønsker å lære mer om hva selvberging i praksis innebærer.
Read MoreNavnet skjemmer ingen, men bondebønnen har nok lidd litt under sitt. Heldigvis har den beholdt sin velfortjente plass og rolle i det økologiske hagebruket, og stadig flere oppdager at den kan brukes til mer enn smørdamping.
Read MoreSelv har jeg alltid avskrevet reddikens nytte når rota ble forvokst, markspist og porøs. Det skal jeg slutte med - for reddikene har mye mer å by på utover sommeren.
Read MoreLørdag 17 mars holder vi dagskurs i poding av frukttrær for nybegynnere her på Leira i Valdres. Kurset krever ingen forkunnskaper eller eget utstyr, men du reiser hjem med nye ferdigheter, litt enkelt utstyr og 3 små epletrær du selv har podet.
Read More