Vi kommer snart tilbake, selv om aktiviteten på både bloggen og Datsjas Facebook side har vært lav det siste halve året og helt stille de siste ukene. Men det skjer noe .
Read MoreJana Sandvik Brinch heter den norsk-russiske bloggeren bak Hagebonden - en blogg det er vel verdt å følge for alle som leter etter skatter fra den Østeuropeiske kjøkkenhagekulturen. I denne artikkelen deler hun erfaringer med en gammel dyrkingsteknikk som har mye til felles med å dyrke poteter i stamp, men som samtidig spiller på plantefysiologiske muligheter vi kanskje ikke har tenkt så mye på. Her er artikkelen.
Read MoreHvordan dyrke høste, sortere og lagre avlingen fra kjøkkenhagen så minst mulig går til spille og hvordan forberede våren i høst? Det er den faglige rammen om Datsjas høstkurs i Beredskapshagen i Valdres.
Read MoreMellom forsøk med søtpotet og sukkerroer går utviklingen i beredskapshagen sin vante gang. Spesielt verdt å merke seg er det at vi denne sommeren aktivt har plantet ruccula rundt omkring i kålfeltet for å avlede kålmøll.
Read MoreLikt på smak blir det ikke, men en god utnyttelse av en ressurs du ellers kaster, er det. Smaken av fermenterte plommekart er annerledes men god og du kan gjøre den selv, forteller Gunn Marit Hals Apeland i denne artikkelen Datsja har fått lov til å dele.
Read MoreRundballer med hull i kan ikke brukes til dyrefor, men er utmerket til jorddekke. For naturen og mange bønder, er gamle rundballer en utfordring - for kjøkkehagedyrkere kan de være en stor ressurs. Overtar vi en utrangert rundball eller to, kan det bli vinn - vinn, for bonden, kjøkkenhagen, metemarken og miljøet.
Read MorePå grunn av korona situasjonen, blir det ingen vårkurs i beredskapshagen dette året. Men Datsja som blogg og prosjekt stopper ikke opp. Dette skjer i sommer:
Read MoreØnsker du aspargesplanter med genetisk opphav fra innlandet? Fra en 2. generasjons selvsådd bestand ved Fåvang i Gudbrandsdalen, har Datsja høstet frø og dyrket frem småplanter (aspargeskroner) på friland her i Valdres. Med en god frøhøst i 2022, er det mange tilgjengelige småplanter for interesserte nå våren 2024.
Read MoreHar kjøkkenhage-drømmen, fisketurer, bærplukking, soppsanking og tid til å pusle med det nære, vært et forsømt kapittel i livet? Om de nødvendige smitteverntiltakene fortsetter, kan sommeren 2020 by på mer kortreist mat fra egen hage og naturen rundt oss. Planlegger vi litt nå kan kanskje dette bli tidenes drømme sommer.
Read MoreMye tyder på at dette utbruddet går bra og at de fleste av oss derfor har liten grunn til bekymring. Samtidig er vi faktisk vitne til at byer isoleres, bedrifter stopper opp, folk holder seg hjemme for å unngå smitte og butikk-hyller tømmes for matvarer i land som er rammet. Vi blir alle gjennom viruset ganske ufrivillig minnet om alvoret i det som en gang i fremtiden kan komme. En dag kan det bli viktig hva husstanden har av tørrvarer og hva vi har tilgjengelig av grønnsak-frø til dyrking på det som nå er plen.
Read MoreLørdag 14. mars 2020 holder Datsja dagskurs i poding av frukttrær for nybegynnere her på Leira i Valdres. Kurset krever ingen forkunnskaper eller eget utstyr, men du reiser hjem med nye ferdigheter og 4 små epletrær du selv har podet og som du en dag skal høste frukt av. Gode frukttrær på riktig grunnstamme er en del av god matvareberedskap.
Read MoreHer følger alle sidene av Mor Norges Matbok - kunnskapen som var med å sette befolkningen i stand til å møte utfordringene som kom. “Nå gjelder det å ha nok av sikringskost - og av denne fremstiller Norge alt vi trenger, til hele folket,” skriver Statens kostholdsnemd i Mor Norges Matbok fra 1939. Et hefte om norske og egenproduserte matvarer, med oppskrifter, som av det offentlige - i grevens tid - ble distribuert til alle Norges husstander. Her følger kopi av hele Matboka.
Read MoreBoka “Geriljahagen” av Kari Gåsvatn er tiårets viktigste bok, skriver den pensjonerte journalisten og kjøkkenhageentusiasten John Gunnar Enebak her i denne anmeldelsen. “Geriljahagen” gir alle som er opptatt av matberedskap, matsikkerhet og matdemokrati innblikk i hvordan folk verden over arbeider akkurat nå for å skape et motmakt til det kapitalintensive, konserneide megalandbruket.
Read MoreJul og nyttår er gjerne tiden for å planlegge den første såing av grønnsaker i vinduskarm, drivhus, plastkasser, kaldbenker osv. For mange av oss er omfanget så lite at yoghurt begere, melkekartonger og potter gjør jobben - for andre skal det såes mer og behovet for standardisering og optimalisering blir dermed viktig. I denne artikkelen deler Daniel Weiss og ….. ved Kompetansesenteret for Urban Dyrking på Voll Gård i Trondheim noen av sine erfaringer med førkultivering i både jordblokker og pluggbrett.
Read MoreMed kjøkkenhagen i et beredskapsperspektiv, blir fremdyrking av gode småplanter i vinduskarmen - uten bruk av tilleggs-lys og med helt enkle hjelpemidler - sammen med en best mulig planlegging av våronn og sommer ute i hagen, avgjørende for utbyttet til høsten. Lørdag 25. januar holder vi dagskurs om temaet her i Valdres.
Read MoreBBC2 har produsert 9 episoder a 1 time, under arbeidstittelen Wartime farm - et spennende, illustrativt og levende innblikk i 2. verdenskrigs fullstendig isolerte England - totalt avhengig av det landbruket kunne fremskaffe på alle plan. For den som har lyst til å sette seg ned og se inn i et samfunn som opplever total omveltning, men samtidig ser muligheter, står sammen og bruker skaperkraft, er dette både tankevekkende, lærerikt og inspirerende.
Read MoreDet blir vinter/vår 2020 holdt tre dagskurs knyttet til temaet beredskapshagen. Foreløpig er bare vinterkurset lørdag 25. januar endelig plassert i tid. De to neste - om poding og vårkurset i beredskapshagen - må vente til noen flere brikker faller på plass i vår kalender.
Read MoreBeredskap er mange ting og mye av det grunnleggende, dekkes heldigvis opp gjennom samfunnets egne institusjoner og beredskapsplaner. Samtidig viser all erfaring at en best mulig privat beredskap for egen husstand, er avgjørende når uhellet inntreffer og et samfunn møter større utfordringer enn det kollektivet er dimensjonert for. Her er 4 punkter alle husstander kan tenke igjennom og vurdere egen beredskap opp i mot.
Read MoreI denne serien på 8 episoder fra BBC, slipper vi inn i 2. verdenskrigs isolerte Storbritania. Alle ledige jordflekken må omdisponeres til dyrking og kjøkkenhager. Et unikt innblikk i hvordan en alvorlig mat og ressurskrise, ble løst i samspill mellom befolkning og myndigheter.
Read MoreHjertet, hjernen og gartneren bak norges største face book side for grønnsaksdyrkere - «Grønnsaksdyrking i Norge» - henter sin kunnskap og inspirasjon fra kjøkkenhager på islands skarpe lavajord, datsjaer i Sibir, russlands svartjordsbelte, norske og skandinaviske kjøkkenhage entusiaster og ikke minst fra sin egen hage på Jessheim. På spørsmål om hva målet med siden er, svarer Gunn Marit Apeland: Å kle Norge med grønnsakshager! Face book siden med drøyt 18200 engasjerte følgere, bidrar til erfaringsdeling og matvareberedskap på sitt aller beste.
Read More