Langs kanten av den tørråte-vissne åkeren av Troll poteter i Vestfold, står en liten rekke frisk og helt uskadd Sarpo Mira - sorten som i Irske forsøk viser seg å være like sterk mot tørråte som nye genmodifiserte sorter (GMO). Det gir nytt håp for sprøytefrie potet i kjøkkenhager over hele landet og er et viktig bidrag til matsikkerhet. Nå kan vi levere de første godkjente start-kulturene fra Datsjas fjell dyrkings prosjekt i Valdres.
Read MoreBeredskapshagen er en frøpakke bestående av et bredt utvalg vanlige grønnsaker beregnet for norske forhold, spesialpakket for nedfrysing og langtidslagring. Altså for å kunne ha et frølager parat i egen fryser om matvaresituasjonen i fremtiden skulle endre seg og en noe større egenproduksjon av mat igjen blir viktig.
Read MoreI sommer har jeg leika meg med en jordtemperaturmåler.
Da jeg begynte å lese om hügelbed for en del år sida, las jeg at pga komposteringen gav det økt temperatur i bedet, og en kunne strekke sesongen ca 2 uker i hver ende av sommeren.
Read MoreHvordan dyrke høste, sortere og lagre avlingen fra kjøkkenhagen så minst mulig går til spille og hvordan forberede våren i høst? Det er den faglige rammen om Datsjas høstkurs i Beredskapshagen i Valdres lørdag 21. september.
Read MoreEline og Øyvind Berge oppdaget for over 20 år siden at jordbærplanter trives godt og lever lenge hos dem 600 m.o.h. i Valdres, dyrket på et tykt dekke av grov treflis. Dette kan være en interessant erfaring for de av oss som ikke helt har lykkes med dekke av halm eller svart plast, men som gjerne vil prøve å etablere stabile lengelevende jordbærfelt i hagen for fremtiden.
Read MoreMellom sin 2 meter høye svedjerug, en liten potetåker, grønnsakshage og hønsegård knappe 800 moh i Etnedal i Valdres, holder Odd og Ågot Kvakestad på med sin enkle matauk. I fjor sådde de svedjerug for første gang, i år ser den ut til å bære modne aks. Det viser at svedjerug er mer enn interresant kulturhistorie.
Read MoreHvordan kan du og jeg med enkle midler best mulig bygge opp en fruktbar jord, begrense sykdom og skadedyr problemer og utvikle kjøkkenhagen til en mer forutsigbar del av vår private matvareberedskap? Dette er fokuset på Datsjas vårkurs i Valdres.
Read MoreBiokullets rolle i jordsmonnet er ikke en ny hipp forskningstrend - kull er en naturlig følge av skogbranner, det fungerer som et “korallrev” for deler av jordas rike mikroliv og som buffer og reservoar for vann, luft og næring, I kombinasjon med organisk avfall er kullet bevisst brukt av jordbrukssamfunn gjennom tidene for å øke jordas dybde og fruktbarhet - fra bønder i Amazonas lenge før vår tidsregning, til 1850 tallets kjøkkenhager i Norge.
Read More«Porøs, muldrik og kraftig» var en gang grunnoppskriften på den gode så-jord. Gjerne også «svart mold fra en løvskog» står det i læreboka: «Havedyrking» av Sigurd Lysbakken fra 1909.
Read MoreLærer du deg hvordan du enkelt kan transplantere agurkplantene over på gresskarrøtter, åpner det seg en ny vei mot friskere planter og bedre avling.
Read MoreForsvaret er betenkt. «Om Norge blir angrepet, kuttes strømmen først, vannet forgiftes, livsviktige medisiner blir umulig å få tak i, mobilnettet forsvinner.» står det i ingressen til Debatten på nrk den 7. februar. Er vi forberedt på å ta større ansvar for oss selv og hverandre - over tid?
Read MoreLørdag 16. mars holder Datsja dagskurs i poding av frukttrær for nybegynnere her på Leira i Valdres. Kurset krever ingen forkunnskaper eller eget utstyr, men du reiser hjem med nye ferdigheter, litt enkelt utstyr og 3 små epletrær du selv har podet.
Read MoreFør fryseboksens tidsaldre ble grønnsaker og annen mat ofte lagret gjennom tørking, speking, hermetisering, laking, fermentering osv. Sentralt i alt dette, stod saltet. Det kan bli nyttig kunnskap igjen.
Read More“En utmerket oppbevaringsmaate, som kan praktiseres der, hvor man har rikelig med dækningsmateriale (feks tang), er at la røterne staa urørt i jorden med gresset paa og ovenpaa sengene dække saa tykt, at frosten ikke kommer til” skriver Sigurd Lysbakken i 1909.
I 2019 altså 110 år etterpå, gjør Merethe, Bent og Grete nøyaktig det samme, på sin måte, med hell.
Read MoreOm få år kan rene startkulturer av en hardfør hvitløkssort fra et kloster i Hviterussland bestilles fra et stammplantefelt i det norske høyfjellet. Dyrket mark i fjellheimen kan bli en del av fremtiden for spredning av rensede og friske flerårige matvekster egnet for norske kjøkkenhager.
Read MoreMed kjøkkenhagen i et beredskapsperspektiv, er forkultur av gode småplanter - uten bruk av tilleggs-lys og med helt enkle hjelpemidler - viktige kunnskaper og ferdigheter. Lørdag 19. januar holder vi dagskurs om temaet.
Read MorePlener og andre små og store jordflekker rundt hus og i nabolag, kan bli en viktig del av vår totale matvareberedskap ved langvarig matknapphet. Målet med Datsjas blogg og arbeid er å samle, erfare og spre kunnskap som kan gjøre det mulig for flest mulig å dyrke mest mulig mat i eget nærområde - om situasjonen skulle kreve det.
Read MoreVi ser at det er viktig å dele kunnskap om og rundt temaet matvareberedskap med Datsjas følgere - også utover det vi selv produserer av artikler om dyrking i en beredskapshage. Datsjas facebook side https://www.facebook.com/datsjano/ er stedet vi legger ut det vi tenker er relevant stoff rundt temaet.
Read MoreOm energien fra solstrålene fanges inne av akryl, polykarbonat, plast eller glass - så blir virkningen nøyaktig den samme. For plantene er det likegyldig hvordan huset ser ut - og i et beredskapsperspektiv er det kun virkningen som teller.
Read More“Asparges formeres av frø, som taes av de største og rødeste bær, som kommer paa de kraftigste planter” skriver Hagebrukslærer Sigurd Lysbakken i sin lærebok om Havedyrking i 1909 og peker med det på betydningen av å velge gode morplanter for nye generasjoner asparges. Nå er tiden inne for alle oss som planlegger et aspargesfelt å sirkle inn de “riktige” asparges-genene for hagen der vi bor.
Read More