På vårens kurs om Beredskapshager i Vestfold og Valdres, er poding av agurk på gresskar noe kursdeltakerne skal få prøve i praksis. Ikke først og fremst fordi det er morsomt og utfordrende, men fordi det åpner nye muligheter for dyrking av en våre mest sårbare grønnsaks-kulturer.
Read MoreVi lever våre liv trygt i en matvare-overflod holdt oppe av en solid økonomi, olje, elektrisitet, rent vann, matvarer som kan transporteres jorda rundt, datateknologi, godt smittevern og fravær av krig. Dette er veldig bra. Men hva om noe av dette stabile glipper - hva om vi måtte dyrke mer av vår egen mat for en periode?
Read MoreVi har i disse dager åpnet vårt første provisoriske vinterlager av grønnsaker i hagen. Overvintringen har dette året gått bra, selv om temperaturen noen netter krøp under - 20C, snødekket var tynt og metoden var enkel. Men det er ingen garanti for at det alltid vil fungere.
Read MoreDe fleste av oss er ganske avhengige av innkjøpt jord og gjødsel til småplantene vi dyrker frem i vinduskarmer om våren. Men hva om vi en gang måtte klare å sanke og komponere all jord og gjødsel selv? Ingen hagesenter, ingen husdyrgjødsel - hva da?
Read MoreHoldbarhet og lagringsevne er viktig for matvarer i et beredskapsperspektiv . Melkeprodukter er sensitive og taper seg fort uten hjelp av snille bakterier. Vi ønsker å se litt på tettegressets muligheter.
Read More
Poteter, og de aller fleste grønnsaksslag, er ganske nye i norske kjøkkenhager. Men noen unntak er det - purren er en av dem, og velger du riktig sort kan de lagres ute og høstes ferske gjennom vinteren.
Read More
Kombinasjonen av en kjøkkenhage full av grønnsaker/poteter og jordrotter/vånd er ganske enkelt uforenelig. Galina Kazima anbefaler planten hundetunge rundt hele kjøkkenhagen. Hva er din strategi?
Read More
«Denne Løg er aldeles haardfør hos os, og dens Behandling er meget let». «Løgene, baade de i Jorden og de i Toppen, bruges som Rødløg; Det grønne kan bruges som græssløg».
Read MoreFor en uke siden ble tomatfrøene hentet opp fra bunnen av fryseboksen - i dag står de første plantene med frøbladene utfoldet i vinduskarmen. Hvordan har det seg at frø av en frostsvak plante som tomat, tåler så streng kulde, og hvorfor overlever nedfrosne frø så lenge?
Read MoreTørking av bær for vinterlagring er intet nytt fenomen i Norge. Lenge før elektriske ovner og dehydratorer inntok det moderne kjøkkenet, tørket våre forfedre bær i sol og fri luft.
Read MoreHva dun, fjær og aviser har med tomatdyrking i veksthus å gjøre, kan være vanskelig å se ved første øyekast. For Galina Kazima er det en logisk sammenheng - og hun dyrker sine tomater uten mer vann og næring enn det de får under plantingen.
Read MoreDet vet ingen med sikkerhet, men det er ikke mye familielikhet mellom dagens frodige, veldreide, rette og varierte «gulrotfamilie» og med den mer enn 3000 år gamle stamfaren de alle en gang sprang ut fra. Bare en ting er sikkert, og det er at det bokstavelig talt har gått den rette veien.
Read More15. november hentet vi ut den siste rødbeten fra i fjor. 14 måneder etter høsting var den fortsatt fast og fin etter en vinter i mose og en sommer og høst i en pose i kjøleskapet. I dag er det stor vitenskapelig enighet om at rødbeten er en av våre mest næringsrike grønnsaker. Dessuten er den lett å dyrke over hele landet.
Read More200 kvadratmeter kjøkkenhage vil med riktig stell gi mye mat. Men hvor mange kilo er mulig å hente ut, og hvor mange kcal snakker vi i tilfelle om pr 100 gr?
Read More«Av kål som er frisk, men laus eller sprokken, kan ein laga «sauerkraut» (gjæra kål)», skrev professor Olav Moen i «Hagebok for heim og skule» i 1933. Fermentering kaller vi det i dag.
Read MoreTvHelse sendte dette innslaget om tankene bak Datsja og beredskapshagen. Sett med våre øyne, en oversiktlig innføring i det vi ønsker å formidle kunnskap om. 200m2 kjøkkenhage er på ingen måte nok, men vil være et viktig bidrag inn i husholdningen.
Read More«Porøs, muldrik og kraftig» var grunnoppskriften på den gode så-jord. Gjerne også «svart mold fra en løvskog» står det i læreboka fra 1909. Helst skulle den sankes nå om høsten, før telen stengte jorden for vinteren. - For så-jorda, den trenger vi jo allerede i februar.
Read More«Sild ble brukt som gjødsel - et knep de hadde lært av indianerne, som heller ikke spiste den», skriver John Irving i sin bok «En bønn for Owen Meany».
Read MoreMed hvitmose som stikkord og kunnskap fra gammel norsk hagelitteratur, kulelagring i landbruket, egne erfaringer og gode innspill fra bloggens lesere, graver vi nå eksperimentelt ned et mini-grønnsakslager i hagen. Det skal åpnes til våren.
Read More