Ville brenneslevann og gressdekke gi nok plantenæring til Beredskapshagen? Svaret er så langt, et ganske tydelig ja. Vi kan mest sannsynlig fullgjødsle en kjøkkenhage med det som kan samles av gress og brennesle fra veikanter, plen og utmark.
Read MoreUrin fra egen kropp - som plantenæring - er verdifull, og er derfor stadig fremme som tema, både blant forskere og hobbydyrkere. I et beredskapshageperspektiv er bruk av gjødselkilden en gylden tanke å ta med seg inn i fremtiden.
Read MoreTang og tare er «havets muld som blir hagens gull», ble det en gang sagt. De overdådige mengdene tang og tareskog som løsnet og drev i land med høststormene, var en bunnløs gjødselkjeller og tilførsel av organisk materiale til kystbefolkningens ofte sandholdige, skrinne dyrkingsjord. For noen er den det enda - for mange kan den bli det igjen.
Read MoreI september tilbyr vi to like kurs i og om Beredskapshagen her hos oss i Valdres. Målet med kurset er å gi en bred innføring i erfaringene fra sesongens drift av hagen, samt høsting, lagring og forberedelse før vinteren.
Read MoreOmega 3 er en viktig fettsyre - og for barn er det avgjørende for bl.a. hjernens utvikling. Hovedkilden til Omega 3 er fet fisk. I matknappe tider vil linfrø kunne bidra med å dekke mye av behovet. Derfor hadde vi forsøksfelt for lin sommeren 2015.
Read MoreMye vokser overveldende godt med gressdekke og brenneslevann. Ukentlig grønnsåpesprøyting har berget mange grønnsaker fra kålmøllangrepene. Andre har måttet kapitulere for møllen. Så langt har sommeren gitt mye og viktig læring.
Read More
Vi tror at alle kan lære nok om dyrking, høsting og lagring til å bidra med en betydelig egenproduksjon av grønnsaker - om vi skulle oppleve perioder med redusert mattilgang. Det vi trenger er kunnskap, en plen eller et annet jordstykke, en spade og frø.
Read MoreBorte har de ikke vært - de gode snille melkesyrebakteriene - men rollen har vært mer avgrenset. Nå gjenvinner de plass i hverdagskostholdet - og for en uke siden flyttet en bakteriekultur inn i vår nysatte tønne med brenneslevann. Håpet er bedre lukt - og kanskje noe mer?
Read More
Tatiana Lundgård flommer over av dyrkingsråd for kjøkkenhagen. Som en av våre mange nye landsmenn med opphav i Østeuropas rike og robuste selvbergings- og kjøkkenhagekultur, kan hun mye om å utnytte ressursene.
Read MoreMed østlig vind fra Russland, Baltikum og Ukraina, mysset det plutselig. - En stund trodde vi alle kålvekster skulle bukke under. Nå kan det se ut som gjentagende sprøyting med grønnsåpevann er nok til å holde angrepet i sjakk - hos oss. Filmsnutten vi legger ved, viser hvordan vi gjør det - nå er vi nysgjerrige på dine erfaringer.
Read MoreI disse dager høster vi førstegrøden av fengselshagens 12000 hvitløk på Slidreøya - fengselet ved foten av Jotunheimen. De vakre, velsmakende blomster-piruettene går til pesto, smørdamping - og langtidslagring. Noe går til fengselets kjøkken, noe til gourmet- restauranter og mye legges ut for salg på ærlighetens marked. Dette er første avlingen - om tre uker høster vi selve løken.
Read MoreJord er av natur alltid påkledd. Enten er den dekket av levende planter, dødt løv, mose eller steiner og greiner. Skader og åpne sår på overflaten, leges raskt av ugress, - slik finner jorden tilbake til normalen. Å la jord bli liggende åpen, svart og naken - uten dekke og over tid, er grunnleggende naturstridig. Derfor bør vi også prøve å dekke mest mulig av jorden i kjøkkenhagen.
Read MoreÅ bruke ild, varmluft eller kokende vanndamp har lenge vært vanlig i økologisk dyrking, og blir nå stadig mer brukt i parker og offentlige anlegg. I kjøkkenhagen kan det være et svært godt alternativ.
Read MoreSkal vi drive god ugresskamp, må vi først forstå jordens behov for ugresset. For oss er ugress noe vi kjemper mot, - for jorden er ugress noe den kler seg i. - All jord er bluferdig av natur og trenger en kledning.
Read MoreStyrken i gjødselvann kan avleses med en digital ledetallsmåler. Brenneslevannet vårt har nå gjæret i 14 dager.
Read MoreNå er vi i gang ute! Med minst mulig innkjøpte hjelpemidler skal vi denne sommeren gjennomføre en ca 100 m2 beredskapshage her hjemme i Valdres.
Read MoreSå lenge menneskene har dyrket, har vi vært opptatt av jordens innvirkning på plantenes trivsel. Jordas «kondisjon» er avgjørende for vekst og avling. I dag kan vi lett forbedre jord med torvstrø eller annen ferdiggjødslet og kalket vekstjord, men på litt sikt må vi kanskje endre noe på denne bruken. Kanskje er det mulig at vi i gåavstand til hagen kan hente nesten all gjødsel og jordforbedring vi trenger?
Read MoreDu kan pode! Noe av det enkleste du kan starte med, er å pode agurker på gresskar. For det første er det enkelt, du trenger ikke avansert utstyr. For det andre gir det deg både friskere, sterkere og mer produktive agurkplanter.
Read MoreHva er mest bekymringsfullt ved dette bildet? - At eieren av den kreative høyskolen Westerdals blant annet har inndratt for mye skolepenger av studentene - eller at kornsiloene i bakgrunnen er ombygd til studenthybler?
Read MoreKombinasjonen av tidligkål/salat med lave temperaturer, vind og til slutt et angrep av iberiaskogsnegler, frister ikke til den store satsingen på å plante. Da kan kanskje dette bildet gi deg motet tilbake.
Read More