Hva ville du gjort om strømmen ble borte over tid så vannet forsvant i springen? Hvordan ville du bært vannet hjem fra nærmeste bekk eller tjern? Vann til vasking, matlaging og for ikke å glemme til kjøkkenhagen?
Read MoreHan påstod mot slutten av sitt liv, at «antagelig har ingen andre dyr spilt en like viktig rolle i verdens historie som disse lavtstående skapningene». Darwin, 1881. Men stemmer det?
Read MoreDa en våre døtre tok bildet, spurte hun ikke hageeieren om årsaken til at akkurat disse to planteslagene delte bedd, men det skulle vi gjerne visst! Tipper at en eller flere av dere sitter med erfaringer - eller kanskje du sitter på selve fasiten?
Read MoreForeløpig er det vanskelig å si hvor mye det vil virke inn på de ferdige plantene, men så langt har vårt lille eksperiment med forsterking av naturlig lys vært tydelig i favør for de plantene som har en aluminiumsfolie i bakkant.
Read MoreJeg hadde garantert kursdeltakerne suppe av nyhøstet jordskokk på et kurs jeg skulle ha om grønnsaksdyrking en tidlig aprildag.
Read MoreHan har alltid vært litt forut for sin tid, allmenmedisineren Sigurd Nes. Lenge har han uroet seg over matvareberedskapen i det norske samfunnet. Den er altfor skjør, mener han. Nå tar han bladet fra munnen og sier at flest mulig burde ha en plan for hvordan man kan gjøre om plenen til kjøkkenhage.
Read MoreKan bær lagres rått? Våre forfedre gjorde det, øst europeere gjør det, men er det forsvarlig? Nå har vi testet lagring av bær på «gamlemåten» og sendt bærene på laboratoriet for analyse. Her kommer resultatene.
Read MoreBåde Aftenposten, Klasekampen, Vårt land, Nationen og avisa Valdres, viser seg å ha god annenhåndsverdi for den som ønsker å utnytte ressursene, - eller for de av oss som ønsker å lære litt mer om hvordan ting kan gjøres, dersom det skulle bli andre tider.
Read MorePå soverommet har det ligget stille siden september. Nå er det på grensen, og skal ende sine dager som en gul påskesuppe. I et matvaresikkerhetsperspektiv er noen grønnsakers evne til lagring, uten å måtte ty til kjølerom og kjeller, spennende å ta med seg. Gresskaret er en av dem.
Read MoreDet går en forunderlig vei fra de to hvitløkene vi fikk i handa av den varme, enkle, menneske-kjære og gudfryktige ortodokse munken i Hviterussland for snart 15 år siden - og til de 10 000 hvitløkene som høstes hvert år ved fengselet i Valdres. Her er noen bruddstykker.
Read MoreDenne våren skal vi drive frem alle grønnsaks-plantene som trenger for-kultur, - med bare naturlig lys. Alle får samme oppal, også de som blir sådd i midten av februar og begynnelsen av mars. Hjelpemidlene blir vindus-hyller, hvitmaling og aliminiumsfolie. Så får vi se!
Read MoreMed oppvekst på 50-60 tallet, bar hverdagsmenyen sterkt preg av kortreist mat fra egen jord og naturen rundt. Man kastet ikke mat, men brukte alt.
Read More82 år var han, og hadde dyrket sine egne agurker og sitt eget frø - gjennom hele livet.
Read MoreSkjørbuk, som sykdom, var fryktet, spesielt blant sjøfolk, men også av vanlige mennesker gjennom lange norske vintre - og lenge visste man faktisk ikke hva sykdommen skyldtes. Først etter Nansens 3 år lange spektakulære ferd gjennom polisen faller brikkene på plass.
Read MoreIngen andre grønnsaker må starte så tidlig som purre. Allerede nå, 15. februar, bør mange sorter såes for å gi en grei avling.
Read MoreEr du en av de som fortsatt husker, eller kjenner du noen som husker hvordan grønnsaker ble dyrket, gjødslet og lagret under og etter siste verdenskrig? Da ønsker jeg kontakt!
Read MoreDatsja er ikke en politisk blogg, samtidig er det nødvendig å slippe til vurderinger gjort av ulike fagetater i samfunnet.
Read MoreI Barbros og min hage har det alltid vært grønnsaker og bær. I perioder som en veldrevet og produktiv nyttehage, i andre perioder som en nedgrodd ugressåker, alt avhengig av hvor vi har vært i livet.
Read MoreAt frø kan leve noen år, vet de fleste av oss. At verdens til nå lengst lagrede frø, kan ha vært over 10 000 år da det spirte, er svimlende, men trolig riktig.
Read MorePå tur til Arkhangelsk i Russland sommeren 2015, fikk vi smake rå, usukret og ubehandlet multer fra sommeren 2014.
Read More