Dyrk din egen brune "ris"

Med sine helt nakne, glatte korn og høye næringsverdi er Svedjerug ypperlig egnet som egen-dyrket erstatning for upolert ris. Den er god, dersom du liker litt fyldigere smak og tyggemotstand, den er kortreist og den er særdeles god beredskap. Hardfør som den er og vekstvillig i heller karrig jord, kan den dyrkes over mye av landet i en kritisk situasjon - om du har en ekstra ledig jordflekk.

Read More
Kurs: Kjøkkenhagen i fjellet - der ingen skulle tro at noe kunne gro. 26 - 28 august -24

I frisk fjelluft, høyt hevet over både potettørråte og brunsnegler vokser det frem store, flotte og smakfulle avlinger rundt stadig flere hytter i den norske fjellheimen. Det var ikke så vanskelig, sier Marit og Jørn Utheim på Nythun der de nå på nesten 900 moh dyrker mye av det de serverer sine gjester i restauranten. Det var bare noen enkle grunnleggende prinsipper som måtte følges - resten ble et eventyr.

Read More
Er du glad i poteten?

EN BOKANMELDELSE. Leter du etter argumenter for potetens fortreffelighet, dens lange og spennende historie, hvordan den har vært med å forme samfunnet vi har fått, bruksområder, hvorfor den er så sunn (og ikke gjør deg feit), oppskrifter, dyrking, utfordringer den står over for, foredling av nye sorter og ikke minst hva den betyr for vår beredskap og matforsyningssikkerhet - ja, da bør du lese boken “Den fantastiske poteten - en kulturhistorie” av Marianne Berg.

Read More
Lær å dyrke kjøkkenhage på hytta i fjellet . Tirsdag 9 Juli i Valdres

Ønsker du deg kjøkkenhage på hytta - da skal du vite at det er fullt mulig. For selv om fjellet har et helt annet klima og en kortere vekstsesong enn du har hjemme i lavlandet, slipper du på 800 - 1000 moh unna mange andre problemer. Med enkle grep kan utfordringer som frost, beitedyr og vind løses, dermed er hyttelivet en glad, nyttig og smaksrik hobby rikere.

Read More
Kanin. del 2. Kjøttproduksjon i bakhagen

Kjøttkanin-raser er sannsynligvis våre beste egnede husdyr til å utnytte og omdanne løv, gress og avfall fra kjøkkenhagen vi ellers ikke kan bruke direkte som menneskemat over til proteinrikt, lyst og sunt kjøtt. De siste århundrenes kriser og kriger i Europa har bekreftet kaninens avgjørende rolle for småhusholdninger, og vil sannsynligvis på nytt få en sentral rolle ved en eventuell fremtidig krise.

Read More
Dagskurs om Beredskapshager våren 2024

Alle plener, bed og ledige grøntområder kan med ganske enkle grep gjøres om til produktive kjøkkenhager med hjelp av grønnsakfrø, håndredskaper, gjødselressurser fra nærområdet og noen grunnleggende kunnskaper. Målet med et dagskurs, er å gi deg kunnskapene gjennom en praktisk, velprøvd og god innføring i hvordan du/dine kan få mest mulig ut av den hageflekken som er tilgjengelig. I år holder vi dagskurs både i Bergen (13 april), Valdres (4 og 11 mai) og i Trøndelag .

Read More
Potetdyrking i "dynge" eller under halm og gressdekke

Poteter dyrkes på mange måter, men en trivselsfaktor ser ut til å gå igjen, og det er at planten trives ualminnelig godt under et dekke av gress, halm, kompost eller løv og kan der ofte gi avlinger langt utover det vi vanligvis får når vi dyrker rett i jorda. Disse erfaringene åpner opp for kreativitet og enkle, produktive dyrkingsmetoder med lokale ressurser for alle hager i et beredskapsperspektiv

Read More
Oppdatert reiserute for Datsja våren 2024

Vi prøver denne våren å flette inn flest mulig invitasjoner til å holde kurs og foredrag. Bor du i et av de aktuelle områdene og har lyst til å treffe oss, så ser den foreløpige reiseruta slik ut. Klokkeslett, møtelokale og eventuell påmelding må dere sjekke med lokal arrangør. Det kan komme noen tillegg og justeringer underveis.

Read More
Kanin. del 1. Sunt kjøtt fra fra gress, løv og hagens restavfall

Gjennom to artikler ønsker vi å sette lys på kanin som matressurs i et beredskapsperspektiv. Denne første omhandler kaninens historie som husdyr, gjeldende regelverk og mulighetene som ligger i nettopp det helt unike med kanin som kjøttproduserende husdyr i små og store hager. Denne artikkelen er ment å bidra inn en refleksjons- og tankeprosess. I artikkel 2 vil vi komme mer inn på praktisk kaninhold, raser, avl, organisasjoner og litteratur.

Read More